НОВИНИ

Турция не подкрепя Швеция за НАТО, Финландия поиска пауза в преговорите

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:42, 24.01.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Турция отложи за неопределено време заседание с Швеция и Финландия по процеса на присъединяването на двете скандинавски държави към НАТО. Срещата беше насрочена за началото на февруари. Необходима е пауза в преговорите с Турция, заяви финландският външен министър Пека Хаависто. Часове по-рано той призова Хелзинки да обмисли самостоятелно присъединяване към Пакта без Стокхолм. Серия от протести в Швеция, включително публично изгаряне на Корана пред турското посолство, разгневиха турския лидер Ердоган. Той заяви, че страната му няма да подкрепи кандидатурата на Стокхолм за Пакта.

"Необходимо е прекъсване от няколко седмици на преговорите за НАТО с Турция, така че "трите страни да видят къде ще слегне прахът след настоящата ситуация", заяви финландският външен министър Пека Хаависто. Той настоя, че страната му и Швеция ще влязат в НАТО заедно и сега няма необходимост от бързане в преговорния процес с Турция. Часове по-рано в интервю той заяви, че Финландия трябва да обмисли възможността да се присъедини към Алианса отделно от Швеция.

"Относно членството в НАТО, ще обединя моето изявление и позицията на външния министър, като заявя: Продължавайте да следите топката, но не бъдете самата топка. Трябва да го приемем спокойно и изглежда, че ще трябва да изчакаме произвеждането на избори в Турция", заяви президентът на Финландия Саули Нийнистьо.

Вотът там беше изтеглен с месец по-рано за 14 май. Турция определя като "абсолютно неприемливо" решението на шведските власти да не попречат на крайнодесен политик да изгори публично копие на Корана. Анкара настоява Стокхолм да се дистанцира от Кюрдската работническа партия ПКК, обявена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Евросъюза.

Турция иска и депортиране на критици на президента Ердоган и кюрди, които обвинява в тероризъм.

"Не очаквайте подкрепа от нас. Ако толкова много обичате и защитавате членовете на терористични организации и врагове на Исляма, то тогава ще посъветваме шведите да оставят защитата на страната си на тези хора", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Американската дипломация осъди като отвратителен акт изгарянето на Корана от крайнодесен активист, но не изключи саботаж срещу единството на НАТО.

"Частно лице, провокатор, някой, който съзнателно иска да раздалечи наши близки партньори - Турция и Швеция, някой, който съзнателно иска да повлияе върху разговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО", коментира Нед Прайс, говорител на държавния департамент на САЩ.

Двете скандинавски страни кандидатстваха в НАТО поради опасения за сигурността си в светлината на руската инвазия в Украйна. Турция отложи за неопределено време заседание на постоянния комитет на представители на трите страни. От лятото в този формат се оценява изпълнението на ангажиментите на Швеция и Финландия, формулирани в меморандум, подписан от двете страни и Турция в края на юни по време на срещата на НАТО в Мадрид. Едва след подписването на този документ Анкара вдигна ветото си за присъединяване на двете скандинавски страни към Алианса. Одобрение още не е дала и Унгария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коментари в парламента за отношенията между София и Скопие
Коментари в парламента за отношенията между София и Скопие
Борис Бекер: Дните на Надал в тениса са преброени
Борис Бекер: Дните на Надал в тениса са преброени