НОВИНИ

Комисията по култура и медии отхвърли отчета на СЕМ за 2020 година

Айше Сали
от Айше Сали
22:35, 03.09.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Още
Слушай новината

Комисията по култура и медии отхвърли отчета на Съвета за електронни медии за 2020 година. При представянето му от председателя на СЕМ Бетина Жотева отчетът беше подкрепен от 4 депутати.

3 гласуваха "против", а 6 "се въздържаха". Народните представители отправиха критики, че отчетът представя по-скоро данни, а не дава картина за състоянието на медийната среда и свободата на словото в България.

Това породи дебат за правомощията на СЕМ, промяна в Закона за радио и телевизия, както и редакционната политика и функцията на обществените медии.

Министърът на културата Велислав Минеков и председателят на регулаторния орган размениха реплики. По време на заседанието, което продължи 5 часа, беше обсъден и проблемът с липсващия устройствен правилник на Националния филмов център, заради който ще се стигне до загуба на средства.

По тази причина от началото на годината филмовите продуценти не са получавали и пари за одобрените си проекти. Министерството на културата пое ангажимент в срок от 10 дни да изготви план за решаването на проблема.

Народните представители от своя страна ще внесат актуализация на бюджета, с която да осигурят средства за заплати на служители в НФЦ, които да обработват документацията и заявленията за филмови субсидии, тъй като наетите към настоящия момент не са достатъчно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни баскетболната легенда Атанас Пейчински
Напусна ни баскетболната легенда Атанас Пейчински
Ясен Петров повика футболист на Левски в националния
Ясен Петров повика футболист на Левски в националния