НОВИНИ

Концесията на пристанище "Росенец" - какви са фактите

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
13:31, 20.07.2023
Чете се за: 07:02 мин.
У нас
концесията пристанище росенец какви фактите
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Прекратяването на концесията на пристанище "Росенец", което се използва от "Лукойл", беше предложено вчера от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Основният мотив е, че държавата трябва да си върне контрола върху пристанището. Вносителите обясниха, че служебното правителство на практика е удължило концесията на "Лукойл" с 24 години. Президентът Румен Радев веднага реагира, че концесията на "Росенец" е дадена от правителството на Бойко Борисов за 35 години. Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че концесията за "Росенец" е дадена по времето на Иван Костов.

Президентът за концесията на "Лукойл": Поредното прибързано и некоректно изказване на ПП

"Нефтохим" е раздържавен на 12 октомври 1999 г. от правителството на Иван Костов, когато руската корпорация "Лукойл" купува 58% от акциите на дружеството срещу 101 млн. долара. В началото на 2000 г. Агенцията за чуждестранни инвестиции обявява тази продажба за "Сделка на 1999 година". През 2005 г. "Лукойл" изкупува дялове на миноритарни акционери и към април контролира 93% от дружеството чрез дъщерната си компания "Лукойл Юръп Холдингс". Дружеството се контролира от "Лукойл България" със седалище в София.

  • Държавата има представител в дружеството

Държавата и до ден днешен има представител в ръководството на дружеството, който се назначава със заповед на министъра на енергетиката. От 2017 г. в Надзора на "Лукойл Нефтохим Бургас" представител е Красимир Първанов, който е бивш директор на Националната електрическа компания.

Ситуацията с пристанището обаче е по-различна. Справка на фирмената страница на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и с Държавен вестник показва, че на 12.05.2011 г. е сключен Договор за концесия на пристанищен терминал "Росенец" за 35 години, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. По това време начело на държавата е първото правителство на Бойко Борисов.

Борисов: Петков избърза, предложението за "Росенец" беше на ГЕРБ, ДПС и ДБ

След тази дата "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, като пристанищен оператор, предоставя услуги по съхраняване, транспортиране, натоварване и разтоварване на нефтопродукти на пристанищен терминал "Росенец".

В края на 2022 г., на 6 октомври, Министерският съвет взима решение, което дава възможност за дерогация на концесията за пристанището "Росенец".

През януари 2023 г. са приети и промени в Закона за концесиите, които практически предоставят правна възможност държавата да си върне "Росенец".

  • Държавата може да назначи управител

С поправки в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, приети отново през януари, се дава и възможност държавата да назначава така наречения "особен управител" в "Нефтохим", ако се установи, че "Лукойл" застрашава националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушава конкуренцията или европейски и международни ограничителни мерки.

Особеният управител обаче няма правото да се разпорежда с имуществото на компанията според заложените му функции в закона. Така се гарантират правата на собственика на дружеството.

"Лукойл": Изпълнявали сме задълженията си съгласно договора, сключен с България

Тези две поправки практически могат да бъдат до някъде основание за прекратяване на концесията на "Росенец" ако такива обстоятелства бъдат доказани и ако назначеният специален управител прецени, че това е адекватна мярка. Чрез прекратяването на концесията ще се спре достъпът до рафинерията по вода, което означава, че в нея няма да може да влизат горива за обработка и съответно такива да бъдат произвеждани. Защо това не е направено от служебното правителство? Това попитаха вчера вносителите на предложението за прекратяване на концесията на "Росенец". Отговорът на президента беше, че тогава служебното правителство е водело "борбата с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция".

"Лукойл Нефтохим" е най-голямата рафинерия в България и снабдява с горива както всички летищни оператори, така и повечето от бензиностанциите у нас.

  • Експертите: Нужен е анализ

Ако все пак се стигне до прекратяване на концесията, какво означава това, след като цялата инфраструктура зад порта е собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД?

Според бившия министър на икономиката Явор Куюмджиев това е първа стъпка към опит да се препродаде рафинерията. Той обаче предупреждава, че подобни действия водят до тежки съдебни процедури. Според икономиста Лъчезар Борисов е нужен по-дълбок анализ преди да се предприемат такива радикални стъпки, но посоката е правилна.

В официална позиция, от "Лукойл Нефтохим Бургас" отхвърлиха всички обвинения. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД официално заявява, че всички публично отправени обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал "Росенец" не отговарят на действителността. Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване...

До какви последици може да доведе прекратяването на концесията на "Лукойл"?

Голословните обвинения от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединения могат да се отразят негативно върху имиджа на бранда и репутацията на нашата Компания, която повечето от нейните работници и служители, клиенти и доставчици продължават да смятат за един от най-добрите работодатели, партньори и клиенти в Европейския съюз. В тази връзка "Лукойл Нефтохим Бургас" АД възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Григоров и Иван Йорданов ще гребат на репешаж за влизане в полуфиналите в Пловдив
Станислав Григоров и Иван Йорданов ще гребат на репешаж за влизане в полуфиналите в Пловдив
Панорамната площадка "Орлово око" в Родопите (Снимки)
Панорамната площадка "Орлово око" в Родопите (Снимки)