НОВИНИ

Корнелия Нинова за цената на олиото: Абсолютно изкуствено създадено напрежение

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 13.03.2022 (обновена)
Чете се за: 07:35 мин.
У нас
Слушай новината

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата. Това заяви по повод истерията около цената на олиото Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката. Тя беше гост в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Абсолютно изкуствено създадено напрежение, подчерта вицепремиерът Нинова.

В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - тръгвайки към това, сами си вредим, обясни Нинова.

От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи, посочи Нинова.

Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на жена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо, категорична е Нинова.

Възрастен мъж почина на опашка за олио в Бургас

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки - проверки, наказания, с които сме започнали, но виждам, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки, допълни министърът на икономиката.

Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Нинова припомни още, че преди 2 години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Радев е наложил вето. Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация, смята вицепремиерът.

КЕВР е независима институция, нека да изчакаме решението им, заяви Нинова на въпрос за цената на тока.

Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв. Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор, обясни Нинова.

Корнелия Нинова възложи проверки на всички бензиностанции и търговци на горива

Виждам, че и Европа, а и партньорите в коалицията започват да се доближават до позицията на БСП за санкциите. Благодаря им, че проявяват разбиране, защото ние понякога сме коректив в тази коалиция, коментира още Нинова.

Времето показа, че тези санкции са вредни и за България, и за Европа, и за света и започна едно отрезвяване за тези хард санкции, които са удар за икономиката. И самият премиер Кирил Петков каза, че ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе, коментира вицепремиерът.

Кирил Петков пред "Ройтерс": България подкрепя санкциите, но вероятно ще търси изключение за вноса на руски газ

Тя коментира и темата за несъгласието на БСП за изтребители от Нидерландия, които да охраняват въздушното пространство на България.

Няма пряка заплаха - защо да идват натовски сили и самолети да ни пазят? Това е причината, заяви Нинова.

Решението на конфликта е в преговори, не е във военни действия, нали така - това е общата позиция. От руга страна казват - ето ви оръжия, за да продължавате да се биете. Тези две неща са абсолютно несъвместими. Ето затова е категоричната ни позиция срещу износа на Украйна с оръжия, обясни Нинова.

На въпроса къде сме ние в този сблъсък и къде България ще попадне след прокарването на новата Желязна завеса, Нинова заяви:

Ако сме последователни и отговорни хора, трябва да попаднем на българския национален интерес. За мен водещ е българският национален интерес.

На въпрос дали БСП са големият от евентуално сформиране на нова формация на Стефан Янев, Нинова коментира, че БСП са далеч по-ясни, категорични и умерени по въпросите за Украйна от Стефан Янев. Просто се създаде около освобождаването му една илюзия, според мен, допълни Нинова.

ГЕРБ искат да се върнат във властта, но не искат да минат през избори, а искат в рамките на този парламент, без избори, една от партиите да бъде отстранена от коалицията, смята вицепремиерът.

Какво може да се случи? Ново правителство в рамките на този парламент с ГЕРБ и ДПС, или разпускане на този парламент и нови избори. Тук вече е въпрос на държавническо мислене. Може ли да няма парламент по време на война, когато има решения, които в парламентарна република само парламентът може да вземе, обясни Нинова.

Земеделският министър: Най-вероятно Александър Дунчев има лични амбиции за развитие в горския сектор

Тя коментира и обвиненията за партийни назначения в горския сектор, отправени от депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев.

Според Нинова, вероятно има личен мотив, тъй като Дунчев е бил едно от имената за министър на земеделието, след което ведомството е предоставено на БСП. На второ място, Дунчев атакува и "Продължаваме промяната", а като причина, според Нинова, е засягането на тежки интереси в дърводобива заради промените в Агенцията по горите. Като четвърти мотив, тя посочи това, че Дунчев от парламентарната трибуна е заявил, че кадрите на ГЕРБ трябва да бъдат оставени.

По-важно за нас е, че тази позиция на Дунчев не е позиция на "Продължаваме промяната", на тази партия и на политическото й ръководство. Аз разговарях с премиера по този въпрос, допълни Корнелия Нинова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олександър Усик с благотворителна кауза в помощ на пострадалите в Украйна
Олександър Усик с благотворителна кауза в помощ на пострадалите в Украйна
Монтана се изкачи на третата позиция във волейболния шампионат след успех срещу Сливнишки герой (Сливница)
Монтана се изкачи на третата позиция във волейболния шампионат след успех срещу Сливнишки герой (Сливница)