НОВИНИ

Срещата във Версай - ще стане ли ЕС по-силен и независим от руския газ?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:54, 13.03.2022 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нов пакет от санкции за Русия одобриха евролидерите на срещата на върха във Версай. Това е четвъртият поред от началото на руската военна инвазия в Украйна. За първи път в историята си ЕС одобри и финансова помощ, предназначена за закупуването на оръжие. 500 милиона евро бяха одобрени за военна помощ за украинската армия, има съгласие и за още 500 милиона евро. На фона на войната в Украйна ЕС иска бързо откъсване от енергийна независимост от Русия и по-силна отбрана.

Евролидерите изненадаха света с бързите решения през последните дни и седмици. Те се вземаха буквално за часове, което даде повод и на много анализатори да коментират, че Европа се е събудила - събудила може би от илюзиите, че може да има дипломатическо решение на конфликта.

Към момента обаче изглежда невъзможно да бъдат спрени руските доставки на газ към Европа, която твърде много години си позволи да бъде зависима от руското гориво. Дори най-силната икономика в ЕС - тази на Германия, не може да предприеме подобна стъпка за кратък период от време.

Кирил Петков пред "Ройтерс": България подкрепя санкциите, но вероятно ще търси изключение за вноса на руски газ

Във Версай европейските лидери се договориха за нов, четвърти пакет от санкции срещу Русия. Досегашните санкции вече изключиха руските банки от системата SWIFT, сривът на рублата продължава, а големите международни компании напускат Русия една след друга.

"Тези санкции допълнително ще изолират Русия от глобалната икономическа система, като допълнително увеличат цената на нахлуването на Путин в Украйна", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Новите санкции ще отнемат на Русия статута на най-облагодетелствана нация в търговията. ЕС и международните му партньори ще спрат достъпа й до важни финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка. Така Москва няма да може да получава каквото и да било финансиране или заеми отвън. ЕС ще спре и достъпа на руските елити до крипто активи в опит да заобикалят санкциите. Ще се забрани вноса на желязо и стомана от Русия.

"Ще забраним износа на всякакви луксозни стоки от ЕС, от нашите страни за Русия, като пряк удар върху руския елит. Тези, които поддържат военната машина на Путин, вече не трябва да могат да се наслаждават на разточителния си начин на живот, докато бомбите падат върху невинни хора в Украйна", допълни Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Пред банкрут ли е Русия?

Евролидерите не успяха да постигнат съгласие за ембарго върху вноса на руски газ и петрол, както направиха Съединените щати. Най-голямата икономика в Европа - Германия се обяви против подобна стъпка, по-малки страни като България и Унгария категорично я подкрепиха. Но според Еманюел Макрон всички варианти са на масата и Европа е трябва да е готова да поеме ударите от евентуални ответни санкции от страна на Москва.

"Разполагаме със средствата да прилагаме санкциите, да поемем възможните разходи от контрасанкции и да защитим нашите икономики, защото сме силни както на национално, така и на европейско ниво", заяви Емануел Макрон, президент на Франция.

Но въпреки оптимизма на Макрон европейските държави все още остават силно зависими от руския газ и продължават да плащат на Русия. Еврокомисията предложи 2027 като крайна дата за елиминиране на енергийната зависимост от Русия. Засега обаче няма единство сред държавите за това. За някои страни, включително България, това изглежда непосилно.

Срещата на върха във Версай не даде и конкретен отговор на въпроса за украинското членство в ЕС. В декларацията от Версай беше записано, че Украйна принадлежи към европейското семейство.

"Изпратихме ясно политическо и емоционално послание към Украйна, като казахме: вашият път е с нас. Нашето семейство е вашето", каза Емануел Макрон, президент на Франция.

Но същият Макрон каза, че войната не може да ускори процеса на приемане в ЕС. Защото това би било несправедливо спрямо държави, които години наред чакат да започнат преговори за членство.

Зеленски подписа заявление за членство на Украйна в ЕС

Въпреки разногласията по различни въпроси, от началото на войната в Украйна ЕС е удивително единен по важните въпроси - санкциите за Москва и огромната финансова, политическа и военна помощ за Украйна. Дори унгарският премиер Виктор Орбан, който се смята за най-близък до Путин говори в един глас с останалите. Най-дълго управлявалият европейски премиер Марк Рюте най-добре обобщи европейската среща на върха във Версай, а и цялата история на Съюза.

"В Европа винаги гледаме на нещата по различен начин, но после след тежки преговори винаги стигаме до компромис. Това е историята на Европа", заяви Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия.

Вижте повече подробности в прякото включване на Десислава Апостолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан увеличи преднината си на върха след минимален успех над Емполи
Милан увеличи преднината си на върха след минимален успех над Емполи
Джулиан Асандж се жени на 23 март в затвора
Джулиан Асандж се жени на 23 март в затвора