НОВИНИ

Костадин Ангелов: Няма точна цифра, при която мерките ще се затягат

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 31.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Не се предвиждат нови ограничителни мерки заради коронавируса. На този етап системата е устойчива, а огнищата, които възникват, са контролируеми - това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който днес посети болниците в Разлог, и в Благоевград.

В областта, а и в страната има достатъчно легла. Недостигът на кадри и натовареността на хората, работещи в здравеопазването, обаче, е големият проблем, призна проф. Ангелов. Той допълни, че здравното министерство има готовност да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но липсват обучени хора, които да работят там.

Ежедневно се следят данните на заболелите от COVID-19 и се отчитат рисковете от разпространението на заболяването. Няма точна цифра, при която мерките ще се затягат, каза още министър Ангелов.

"За да вземем ограничителни мерки, трябва цифрите да започнат да растат и ние да не можем да се справим с това заболяване. Към настоящия момент нещата изглеждат контролирани по отношение на бройките в национално ниво, по отношение на % на заболели, отнесени към 100 хиляди души население, по отношение на свободни легла, по отношение на оборудването на държавата с лични предпазни средства, с консумативи за лечението на това заболяване, наличието на дезинфектанти, така че ние сме подготвени, системата е готова", заяви министър Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живакът стигна 40°C в Сандански. Кога ще има захлаждане?
Живакът стигна 40°C в Сандански. Кога ще има захлаждане?
Евросъюзът резервира 300 млн. дози ваксина срещу COVID-19
Евросъюзът резервира 300 млн. дози ваксина срещу COVID-19