НОВИНИ

Котаракът Гого - депутат?

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 09.06.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Котаракът Георги от пловдивската библиотека „Иван Вазов“ вече е толкова популярен, колкото кандидатите на днешните избори 2 в 1. Кампанията в защита на котето от читалнята беше подкрепена от близо 11 000 души. С такъв вот Георги щеше да бъде звезда и в голямата политика – вярват неговите спасители. И казват, че книгите и техният пазител носят важно послание за новите избраници.

В читалнята на първия етаж на пловдивската библиотека има специално място и за един известен вече котарак.

"Георги е добре, радва се на голяма популярност. Той е звезда и да, в голяма степен се припознава доста повече от случайните хора, отколкото някои политици", смята Диана Блъскова – НБ "Иван Вазов"-Пловдив.

До края на месец май петицията котаракът да не бъде изгонен от библиотеката беше подписана от 10 927 души. И Георги запази мястото си в читателското кресло. Ако беше кандидат за депутат, този вот би му стигнал да влезе в 50-ия парламент – пресмятат неговите защитници. И виждат в това важен политически знак.

"За да има едно нещо добър резултат, трябва да го изпълнява човек, който има добри намерения. А добрият човек е добре възпитаният човек", каза Ваня Костова – организатор на кампанията.

"Голяма част от тези 10 000 човека, които се разписаха са чели в детството си точно тия важните книги, в които говорим за съчувствие за състрадание. За емпатия, за обич", мисли Диана Блъскова – НБ "Иван Вазов"-Пловдив.

А новите депутати първо трябва да прочетат Библията, смята Ваня Костова

"Основният закон, на който се основава Библията е „Не прави на другите това, което не искаш на теб да ти направят и „Обичай ближния си", припомня Ваня Костова – организатор на кампанията.

В читалнята, където котаракът Георги прекарва голяма част от времето си, нямат спомен да са виждали кандидат-депутати – нито за националното Народно събрание, нито за Европарламента.

"Най-вероятно не ги разпознавам, защото не съм ги срещала често. Но допускам, че са четящи хора", надява се Диана Блъскова – НБ "Иван Вазов"-Пловдив.

Читалнята с котарака е отворена за всички нови народни избраници. И въпреки че Георги няма отношение към политиката, със сигурност ще е добра компания за онези, които не влизат в библиотеката само когато навън вали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден от евровота
Последен ден от евровота
България гласува на избори 2 в 1
България гласува на избори 2 в 1