НОВИНИ

Край на ковид ограниченията за влизане в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:38, 11.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати се подготвят за масивна мигрантска вълна. От полунощ всички ковид ограничения за влизане в страната падат. Спира да действа и указ, свързан с достъпа на мигранти до Съединените щати, известен като наредба 42.

През последните дни край сухопътната граница с Мексико са разположени близо 24 хиляди служители на реда и военни.

От дни на границата между Мексико и САЩ се трупат хора. Причината - в полунощ спират да действат всички ограничения за влизане в страната, наложени заради ковид пандемията. Сред тях и наредба номер 42.

През 2020 година, по време на президентския мандат на Доналд Тръмп и в пика на пандемията, правителството издаде указ, с който ограничи влизането през сухопътните граници.

Правилото даваше възможност Вашингтон бързо да експулсира потенциални мигранти, включително такива, които търсят хуманитарно убежище, като се оправдаваше с COVID-19.

Опасенията на властите за мигрантски наплив вероятно ще се оправдаят. Само в Ел Пасо за денонощие са пристигнали над 10 000 души. Не по-различна е ситуацията в Браунсвил.

"Ние всички имаме страхове. Чакам семейството си. Но никой нищо не знае - дали ще бъде по-лесно или по-трудно да се влезе. Нищо не е сигурно. Но сме тук и чакаме. Надявам се, че ще стане по-лесно за мигрантите, защото сега е много трудно", заяви Нестор Ваилобос, мигрант от Венецуела.

Въпреки притесненията на властите местните приветстват новодошлите и им помагат.

"Тези хора са били в опасност. Бягат от политически репресии. Но те не са опасни. Тук сме, за да ги посрещнем и животът им в Съединените щати да започне добре", допълни Андреа Рудник, доброволец.

Президентът Байдън призна, че ситуацията на границата "ще бъде хаотична" за известно време въпреки усилията на властите. В опит да спре потока администрацията на президента въведе строги нови правила за търсещите убежище.

Сред тях забрана за тези, които преминават незаконно, да кандидатстват за убежище в продължение на пет години. Въвежда се и изискване мигрантите да се регистрират в специално приложение, в което да си насрочат среща с американски граничен служител.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успех на украинските военни в Бахмут
Успех на украинските военни в Бахмут
И днес граждани организират мирен протест в памет на загиналите на бул. "Сливница"
И днес граждани организират мирен протест в памет на загиналите на бул. "Сливница"