НОВИНИ

Роден в Сараево, загинал край Бахмут - войната в Украйна отне живота на още един журналист

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:49, 10.05.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна отне живота на още един журналист. При обстрел с ракети "Град", край Бахмут беше убит 32-годишният Арман Солдин от Франс прес. Той пътувал с група журналисти и украински войници, когато попаднали под руска атака. Останалите репортери са невредими. Той е 11-ият специален пратеник в Украйна, който загина на фронта от началото на войната.

На 32 години. Роден в Сараево, Босна. Убит край Бахмут, Украйна. Загинал на фронта, по време на работа. Животът на Арман Солдин беше кратък, но не и професионалната му биография.

"Арман беше обожаван от колегите си, беше изцяло отдаден на журналистиката", заяви Фил Четуинд, директор на отдела за международни новини на Франс прес.

Започва кариерата си в кореспонденското бюро на Франс прес в Рим, след това е нает да работи за екипа на агенцията в Лондон. Когато започва войната, е изпратен още на следващия ден в Украйна като видеокоординатор. От септември е в Киев като ръководител на екипа, отразяващ войната.

"Арман беше човек, който много добре осъзнаваше рисковете, но искаше да покаже цялата история, особено човешката страна на войната. За това се връщаше постоянно на фронта".

В края на януари журналистът изпраща кадри от битката край Красногоровка. Край Бахмут с колегите си открива сред руините жена, която напук на войната създава красива градина. На 5 май кадри на Арман от полева болница край Бахмут обикалят света.

"Жестока, старомодна война, която се води в Европа" - написва след поредния ден на сражения журналистът. Често изпраща видеа с бежанци. "Историите им ме трогват", споделя в интервю Арман.

Самият той е бежанец. Бил е едва на годинка, когато семейството му бяга от родината си, когато започва обсадата на Сараево. В живота Арман бил енергичен, ентусиазиран и смел. Страстта му бил футболът.

Вчера, около 16 часа, на километри от Бахмут Арман и колегите му попаднали под руска атака. Бил залегнал, когато осколки от ракета отнели живота му. Смъртта на журналиста предизвика вълна от състрадание в целия свят.

От украинското министерство на отбраната благодариха на Арман, че е жертвал живота си в името на истината. Говорителят на Кремъл съобщи, че са натъжени от смъртта на журналиста и подчерта, че обстоятелствата около загиването на Арман Солдин трябва да се разберат. Реагира и говорителката на Белия дом - Карин Жан-Пиер:

"Журналистиката е фундаментална за едно свободно общество. Светът е задължен на Арман и другите 10 журналисти, които загубиха живота си, докато показват ужасите на руската инвазия", написа тя в Туитър.

За последните две седмици това е втората атака срещу журналисти. Италиански репортер беше ранен, а украинският му помощник - убит при руска засада край Херсон. И двамата са били с бронежилетки с надпис ПРЕСА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия победи Лудогорец след изпълнение на дузпи и ликува с купата на БФС за юноши до 14 г.
Славия победи Лудогорец след изпълнение на дузпи и ликува с купата на БФС за юноши до 14 г.
Изабелла Шиникова с трета поредна победа на турнир по тенис в Испания
Изабелла Шиникова с трета поредна победа на турнир по тенис в Испания