НОВИНИ

Краси Дунев и Йордан Йовчев: Място в Топ 24 е целта пред състезателите ни на Световното

Красимир Дунев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:48, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев разкри, че родните състезатели се целят в топ 24 на световното първенство по спортна гимнастика.

"Остават броени часове до заминаването, утре пътуваме за световното първенство. Днес е последното контролно. Като цяло подготовката премина успешно. Имаше доста Световни купи, на които момчетата участваха, играха финали, спечелиха медали... Настроението е добро. Днес направихме и ПСР-тестове, отрицателни са. Надяваме се на успехи", обяви той.

Днес се състоя откритата тренировка на тима ни преди надпреварата, която ще се състои от 29 октомври до 6 ноември във Великобритания.

"Съжалявам, че за малко не можахме да се класираме с пълен отбор за Световното, защото в многобоя квоти за Олимпиадата през 2024 година на това първенство няма да се раздават. Но дори да бяхме успели, не мисля, че щяхме да се наредим в Топ 3, за да вземем виза за Париж. Както знаете, заминаваме с двама състезатели и целта пред тях е да влязат в Топ 24. Дай Боже да имаме и финал на уред", продължи Дунев.

"Наблегнахме много на коня с гривни. Момчетата се представят много добре на този уред. Съчетанията им са на високо ниво. За съжаление Данчо Александров изпусна медал на успоредна на последните две Световни купи. Неговото изпълнение е изключително силно, но имаме проблем с отскока. Надявам се на Световното да се представи без грешка", разкри шефът на федерацията.

Той направи и оценка на сезона до момента.

"Като цяло годината е доста успешна за българската гимнастика. Валентина Георгиева спечели медали от Световни купи. За съжаление тя претърпя операция и няма да може да участва на Световното, но се надявам другата година да е отново на манежа. Повече не трябва, а и няма да пропуснем Олимпиада. През следващата година състезателите ни ще имат доста шансове да спечелят визи за Париж. Реално имаме шанс за три квоти. Надявам се всички да са здрави и да вървим напред", завърши Краси Дунев.

Страната ни ще бъде представена от състезателите Йордан Александров и Дейвид Хъдълстоун.

Подготовката преминава добре. Всеки петък играем контролни. С Йордан сме готови да представим България. Топ 24 е постижимо и за двамата, ако си изиграем чисто съчетанията без груби грешки. Съчетанията са същите от европейското първенство. Винаги имам болки, неизбежно е, но не се притеснявам за нищо. Убеден съм в мен и Йордан. Отиваме да покажем това, което можем. С него сме конкуренти и съотборници, заедно сме от деца", коментира Дейвид Хъдълстоун.

"Чувствам се много добре, подготвен съм и нямам големи контузии. Няма големи промени в съчетанията ми. Залагам на повече чистота. Постоянен съм и на шестте уреда. От началото на кариерата ми конят ми е малко по-проблемен, но вече съм доста по-стабилен. С Дейвид сме на едно ниво и е най-важно да си помагаме", допълни Йордан Александров.

Световният шампион Йордан Йовчев не смята, че в близкото бъдеще роден талант ще постигне успехите на пловдивчанина.

"В момента топ 24 се брои за финал, заради голямата конкуренция. Надеждите са за добро класиране. Ние гоним призово класиране в многобоя. Планът е за минимум една квота на Олимпийските игри. Гоним максимални цели. Гледайки тренировката днес смятам, че са в пика на силите си. Има дребни контузии, които са част от подготовката и нашия спорт. Имат силни съчетания, въпрос на отиграване е. Важна е психическата нагласа. Честно казано не очаквам състезател в близко бъдеще, който да постигне резултатите ми. Имаме добри състезатели, времето е пред тях, работят много, имат желание", добави той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокади в МВР: Сменят началниците на 7 управления в София, Пловдив и Кюстендил също с нови шефове (Обобщение)
Рокади в МВР: Сменят началниците на 7 управления в София, Пловдив и Кюстендил също с нови шефове (Обобщение)
Свещеник превърна двора на храма си в райска градина
Свещеник превърна двора на храма си в райска градина