НОВИНИ

Красимир Живков и Атанас Бобоков с коментар за обвиненията си

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 09.06.2020 (обновена)
Чете се за: 02:14 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Вече седми час Апелативният специализиран наказателен съд решава дали да остави в ареста Красимир Живков, Атанас Бобоков и още трима обвиняеми за аферата с незаконен внос на отпадъци и злоупотреби с опасни отпадъци. В съдебната зала всички обвиняеми отрекоха да са извършвали каквито й да е престъпления.

Все още няма решение. Очаква се съдебният състав да приключи своето съвещание, след което да обяви какво е неговото решение. Иначе в съдебната зала всички обвиняеми отрекоха да са извършвали престъпления. Красимир Живков, бившият зам.-министър на екологията, обясни, че като зам.-министър в кабинета Борисов 2 до 2017 година е отговарял за управлението на отпадъците, след което не е отговарял за този ресор. С изключение на последните 2 месеца, когато новият министър на екологията Емил Димитров му е възложил отново да се занимава с управлението на отпадъците.

Атанас Бобоков пък уточни, че винаги е казвал на своите подчинени, че техният бизнес не трябва да бъде като на другите и те да изпълняват стриктно ангажиментите си за рециклиране на отпадъците по закон.

Красимир Живков - бивш зам.-мин. на околната среда и водите: Бизнесменът Пламен Бобоков - да, с него бях преди 4-5 години в правителствена делегация, ръководена от г-жа Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие, където бяхме на заседание на междуведомствена икономическа комисия между България и Узбекистан. Там съм го виждал, не съм разговарял, нямам му телефонния номер. Единствено съм комуникирал с директора на РИОСВ-Плевен.

Атанас Бобоков: Аз съм индустриалец, аз имам заводи, аз имам 1500 човека, които храня, средната заплата в нашите фирми е 1700 лева чисто. На зает във фирмите. Вие знаете ли какво е олигарси? Трябва да има икономическа и политическа власт, която да се е оплела по начин, по който да се извлекат облаги. Добре, къде са тия облаги? Ние не сме строителна фирма да строим пътища, нито метрото, нито сме кандидатствали за летището, ние имаме производство, ние произвеждаме батерии. Ние имаме рециклиращи заводи, които да осигурят оловото за тия батерии. На нас ни трябват 50 000 тона олово, за да произведем 3,3 млн. батерии, които да изнесем в 64 страни.

Именно с този пример Бобоков обясни, че са внасяли олово от Италия, за да може да се преработва и да се рециклират акумулатори. В същото време пред съда той обясни, че намерената в дома му снимка със списък с известни публични личности и посочени срещу тях суми са били записки, които той си е правил, докато е чел книгата "Най-богатите българи". Пак пред съдебния състав Бобоков обясни, че другият обвиняем по делото - бившият изпълнителен директор на завода за преработка на акумулатори в Монтана Васил Богданов е бил един от най-добре платените му служители със заплата над четвърт милион лева годишно. Че в показанията си Богданов е говорил истини, но е позасилил някои от заслугите, които има за развитието.

А именно тези показания, които вчера бяха разпространени от прокуратурата, днес бяха и основен аргумент на прокурорите, че Бобоков, Красимир Живков и другите обвиняеми трябва да останат в ареста, тъй като ако са на свобода, могат да повлияят на свидетели. Има и още разпитани свидетели, чиито показания бяха представени в съдебната зала днес.

Генка Брезашка - прокурор в Специализираната прокуратура: Има още два разпита на други свидетели, които свидетелстват за разкриване на обективната истина за конкретни факти и обстоятелства, които са предмет на настоящото наказателно производство. Конкретно за дейността на един от обвиняемите, на Красимир Живков. Обемът от доказателства е огромен, трябва ни много време, за да го анализираме. -

Людмил Куюмджиев - прокурор в Апелативната специализирана прокуратура: Особено сложна е схемата, при която е действала и извършвала престъпната си дейност тази група.

Днес и главният прокурор Иван Гешев коментира, че именно сложната схема, по която са извършвани престъпленията, е описана от Васил Богданов, чиито показания бяха разпространени вчера. Самият Гешев препоръча всеки да ги прочете внимателно, а не по диагонал, за да разбере как от всичко, което е извършвано, природата ни щяла да бъде загубена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълна дезинфекция на сградата на Министерството на земеделието
Пълна дезинфекция на сградата на Министерството на земеделието
Тестването в Доспат и Сърница не спира. Чакат още 160 проби. Хотели и кръчми – отворени
Тестването в Доспат и Сърница не спира. Чакат още 160 проби. Хотели и кръчми – отворени