НОВИНИ

Красиви умове: Световна титла и медали за наши ученици

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
21:19, 17.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Седмокласникът Калоян Гешев защити за пореден път световната си титла по скоростна калкулация на Олимпиада по умствени спортове, която се проведе онлайн. Само преди няколко седмици заедно с трима съотборници от отбора по математика на 125-то училище в София Калоян завоюва сребърен и бронзов медал на международната олимпиада по математика за ученици до 15 години в Туркменистан.

Още от 3-4 годишна възраст Калоян започва да пише големи числа с тебешир на детската площадка. В първи клас вече умее да умножава и дели с двуцифрени числа на ум, а сега вече е седми клас и е трикратен шампион по умствена скоростна математика.

"Занимавам се със скоростна калкулация от близо 5-6 години, като в тази сфера, само за 4 години, съм натрупал доста постижения и то не толкова много, колкото е тежестта им", разказа Калоян Гешев, световен шампион по скоростна калкулация.

На финала Калоян влиза в надпревара с участици от Индия, Сърбия и ОАЕ. Той решава 24 задачи за време от 20 сек. до 1 мин. за всяка и то на ум. В началото на месеца Калоян заедно със съотборниците си се състезава в Туркменистан с малки математици от още 10 държави, сред които Русия, Китай, Катар и Турция.

"Задачите бяха 5 за пет часа. Те бяха трудни и имаше материал, който не беше за нас, но ние се преборихме с тях", каза Никола Василев, сребърен медалист.

Всеки от тях обича различен дял от необятната наука - Калоян харесва алгебра, Борислав и Никола комбинаторика, а Ивайло е любител на геометрията. Разностранните им интереси се пресичат в приложната математика.

"Начинът на мислене се изгражда именно в тези области, които по-рядко присъстват в училищния курс", отбеляза Мадлен Христова, ръководител на отбора.

За младите умове следват още много състезания и още много възможности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското участие на европейското първенство по бокс стартира в петък
Българското участие на европейското първенство по бокс стартира в петък
Първата българска експедиция за изкачване на Еверест отбелязва 40-годишнина
Първата българска експедиция за изкачване на Еверест отбелязва 40-годишнина