НОВИНИ

Крум Зарков: Не е редно към Конституцията да се подхожда като към състезание на проекти

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 11.07.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Това правителство се е захванало с промени в Конституцията и това е легитимационна основа на една много широка коалиция, включваща освен ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Апелирам много внимателно да се действа с основата на българската държавност и право, защото това не е конюнктурен въпрос. Това заяви в студиото на "Още от деня" Крум Зарков, правен секретар на президента Румен Радев по повод идеята служебно правителство да бъде последното редовно правителство.

"Има неща, които могат и трябва да се променят в частта "съдебна власт", те са отдавна известни и обсъдени, и аз се надявам да се съсредоточат върху тях, защото виждам, че от дневния ред темата съдебна реформа като че ли отпада от приоритетите на новото управление", каза Зарков.

По думите му, предложението за прекратяване на мониторинга по отношение върховенството на закона е след като са оценени последните 12 месеца, 10 от които отговорно е било служебното правителство и тогава е приет закона за механизма за разследване на главния прокурор:

"Няколко часа, след като бе избран първият съдия, която да стане прокурор, се подложи на съмнение начина, по който той се избира, и днес правната комисия гласува именно това."

Зарков заяви, че гледа с голяма надежда към това, че има редовно правителство и то трябва да продължи пътя към една от много важните цели на България - приемането в Шенген и че е важно не да се търси кой е направил повече, но да се довърши процеса.

Президентът сезира Конституционния съд за едно неконституционосъобразно решение, свързано с председателя на Сметната палата, каза той и допълни, че с аргументът ще се преодоляват последствията от това решение. Всъщност то се нарушава още веднъж и в случая последният защитник на Конституцията се явява президентът Радев и той мигновено е реагирал.

По отношение на промените в Конституцията Крум Зарков заяви, че все още не е ясно дали ще има един общ проект на новата коалиция или ще бъдат няколко.

"Не е редно към Конституцията да се подхожда като към състезание на проекти. Много по-важно е да се решат ключовите въпроси, най-вече тези в частта "съдебна власт", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България стартираха с победа на европейското по волейбол за жени до 17 години
България стартираха с победа на европейското по волейбол за жени до 17 години
Полицията в Сливен връчва актове по домовете, отнети са и книжки
Полицията в Сливен връчва актове по домовете, отнети са и книжки