НОВИНИ

Крум Зарков в Брюксел: EК потвърди подкрепата си за приемането ни в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:02, 15.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия е препотвърдила подкрепата си за приемането на страната ни в Шенген. Това стана ясно днес след срещи на служебния министър на правосъдието Крум Зарков с заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йорова и с комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс. С еврокомисарите Зарков е обсъдил и реформите в областта на правосъдието, за които страната ни е поела ангажимент пред Брюксел.

Според Зарков служебното правителство е определило като свой приоритет приемането на страната ни в Шенген. По думите му сега остава една скептична държава - Нидерландия, която България продължава да убеждава. Зарков се надява да няма промяна в позицията на Швеция, а също така и България и Румъния да не бъдат разделяни по пътя им към Шенген. Очаква се утре Европейската комисия да представи последната си оценка за готовността на България, Румъния и Хърватия за членството на трите държави в шенгенското пространство.

“България е придобила правото да бъде част от Шенген, както Вие правилно споменахте преди 11 години. Не бива да губим нито месец повече. Защото ситуацията сега е следната - страната ни има всички задължения, а гражданите ни нямат всички права. В съюз, който се основана на разбирането за върховенството на закона и спазването на правилата, това е ситуация, която за повечето е нетърпима. Тъй че аз мисля, че всички аргументи до един са на наша страна и вярвам, че те ще преодолеят някои неразбирателства”, заяви Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясна причината за смъртта на кмета на Якоруда
Все още не е ясна причината за смъртта на кмета на Якоруда
Кръстаич: Мачът с Кипър не е точно приятелски, искам сърцата игра за България
Кръстаич: Мачът с Кипър не е точно приятелски, искам сърцата игра за България