Кукери на протестно шествие в Разлог, полицията ги спря

от БНТ
22:56, 30.12.2020
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаи разпръснаха протестно шествие на кукери в Разлог. Заради пандемията, емблематичният за града фестивал "Старчевата" беше отменен. Кукери обаче намериха начин да се появят маскирани по улиците на града и да спазят вековната традиция - облякоха костюмите, сложиха звънците и излязоха на мирен протест.

Около 40 души от махала "Крапата" в Разлог облекли снощи кукерски костюми и тръгнали да обикалят града, за да гонят злите сили.

Всичките бяхме с маски, спазвахме противоепидемичните изисквания, имаше разстояние между хората, имаше в началото полицейско присъствие малко, после се увеличи, дойдоха жандармерия, казва Пламен Хаджиев, ръководител на кукерска група.

Кукерите искали да обиколят улиците на града, каквато е вековната традицията в Разлог, но полицаите не ги допуснали. Спирали ги на всяко кръстовище.

На всяко кръстовище, на всяка улица, завъртаха се коли, пускаха се сирени, лампи. Обстановката беше тягостна, ако с полиция и жандармерия се поддържа традиция, Господ да ни е на помощ, допълва Христо Копанаров, ръководител на кукерска група.

Кукерите имали разрешение за протестно шествие, но само в рамките на квартала, където живеят.

Знам, че е неприятно - Разлог е град пазител на традициите, номиниран именно с този фестивал, но сега в Рио де Жанейро фестивалът е отложен. Трябва да проявим разбиране, търпение, каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

Кукерите в Разлог планират и следваща проява на 1 януари, а от общината са категорични, че струпването на хора е забранено и няма да променят противоепидемичните мерки.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Габрово вече посрещнаха Новата година
В Габрово вече посрещнаха Новата година
Обраха голям магазин в Сандански, вътре е имало клиенти
Обраха голям магазин в Сандански, вътре е имало клиенти