НОВИНИ

Лайпциг също се включва към германските градове, които планират съвместна кандидатура за ЛОИ 2036 или 2040

лайпциг също включва германските градове планират съвместна кандидатура лои 2036 2040
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:45, 29.11.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Лайпциг официално се присъедини към германските градове, които искат да кандидатстват за летните Олимпийски игри през 2036-а или 2040 година, след като градският съвет се съгласи да премине към следващия етап.

Германската олимпийска спортна конфедерация проучва дали е възможна съвместна кандидатура, включваща повече от един германски град, като Берлин, Хамбург, Мюнхен и градове около Дюселдорф също са заинтересовани.

Лайпциг се провали в кандидатурата си за Игрите през 2012-а година, но подобно на другите германски градове този път планира да разчита главно на съществуващата инфраструктура, за да поддържа ниски разходи в съответствие с изискванията на местната спортна централа и Международния олимпийски комитет (МОК).

Модерното съоръжение за кану слалом на Лайпциг в близкия Марклеберг, закритата "Арена Лайпциг" и стадионът на футболния РБ Лайпциг вече са налични.

"До 2026 година град Лайпциг е заделил средства в рамките на 500 000 евро за разходи, свързани с наддаването", потвърдиха от градския отдел за спорт пред местния вестник Leipziger Volkszeitung.

Членовете на Германската олимпийска спортна конфедерация трябва да гласуват за кандидатурата на Германия в събота.

"Убедени сме, че делегатите ще възложат на конфедерацията задачата да създаде концепция за кандидатура, която да отговаря на очакванията на хората и съдържа иновативни идеи. Правилата на Международния олимпийски комитет позволяват оферти от няколко града, държава или няколко страни. В крайна сметка става дума за това дали една концепция е убедителна и съгласувана във всички области", заяви шефът на централата Томас Вайкерт пред агенция DPA.

Последните официални германски кампании за домакинство на Олимпиада се провалиха поради обществена съпротива в Мюнхен (Зимни игри) и Хамбург (Летни игри). За последно страната беше домакин на най-големия спортен фолум в света през 1972 година в Мюнхен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Драгалевският лифт трябва да се ремонтира, реши ВАС
Окончателно: Драгалевският лифт трябва да се ремонтира, реши ВАС
Училището, в което ученик застреля свои съученици в Белград, да се превърне в мемориален център, настояват родители
Училището, в което ученик застреля свои съученици в Белград, да се превърне в мемориален център, настояват родители