НОВИНИ

Латвийската федерация по гимнастика ще решава проблема с Елисавета Полстяная

художествена гимнастика лого
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 08.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Казусът с участието на Елисавета Полстяная на Световното първенство по художествена гимнастика в София ще бъде решен от Националната федерация по гимнастика на Латвия.

Преди няколко дни стана ясно, че заради двойното си гражданство (латвийско и руско) тя не може да се състезава на шампионата на планетата в България.

Пред руската агенция ТАСС Елисавета Полстяная сподели, че името ѝ е било премахнато от списъка на националния отбор за предстоящото Световно първенство, защото не се е отказала от руското си гражданство.

"Латвийският олимпийски комитет не е поставял никакви ултиматуми на латвийската спортистка Елисавета Полстяная във връзка с нейното второ руско гражданство", обявиха от местната централа.

„Латвийското законодателство предвижда, че спортисти, които имат латвийско и руско или беларуско гражданство едновременно, да нямат право да получават средства от латвийския бюджет, включително финансиране от Латвийския олимпийски комитет. Важно е да се отбележи, че говорим за подпомагане на спортисти от държавата. Липсата на подкрепа или средствата от държавния бюджет не означава, че спортистът няма да представя Латвия, това решение е от компетенциите на Латвийската федерация по гимнастика“, обявиха още от Олимпийския комитет.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Elizaveta Polstyanaya (@lizok_rg)

До 17 август националните федерации трябва да изпратят до Международната федерация по гимнастика (ФИГ) заявките с участничките на Световното първенство.

Елисавета Полстяная е на 19 години. На шампионата на планетата през миналата година тя се класира на 15-о място в индивидуалния многобой. През 2022 година тя завърши на 12-а позиция в многобоя на Европейското първенство в Израел.

Световното първенство ще се проведе в София. Надпреварата в „Арена армеец“ ще се състои от 14 до 18 септември.

Гимнастичките на Русия и Беларус няма да участват заради санкциите, наложени им от Международната федерация по гимнастика след военната инвазия в Украйна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономическото министерство ще отпуши износ на оръжие за 1 млрд. лева
Икономическото министерство ще отпуши износ на оръжие за 1 млрд. лева
Мюсюлманската общност отбелязва празника "Ашуре"
Мюсюлманската общност отбелязва празника "Ашуре"