НОВИНИ

Леброн Джеймс ще бъде знаменосец на делегацията на САЩ в Париж

Джеймс ще стане третият баскетболист, който е знаменосец на американската делегация

Леброн Джеймс Лос Анджелис Лейкърс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:51, 22.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Световен баскетбол
Слушай новината

Баскетболистът ЛеБрон Джеймс ще бъде мъжкият знаменосец на САЩ на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж, която ще се проведе този петък с шествие на лодки по река Сена.

39-годишният Джеймс, който е лидер по отбелязани точки във вечната класация на Националната баскетболна асоциация и смятан от мнозина за най-великия баскетболист на всички времена, ще представя родината си за четвърти път на Олимпийски игри след 2004, 2008 и 2012 година. При предишните му участия тимът на САЩ спечели бронз в Атина и златните медали в Пекин и Лондон.

Джеймс ще стане третият баскетболист, който е знаменосец на американската делегация. Преди него с подобна чест бяха удостоени две от легендите на женския баскетбол - Даун Стейли в Атина и Сю Бърд в Токио преди три години.

"Това е невероятна чест за мен да представям САЩ на глобалната сцена, особено в такъв момент, който може да обедини целия свят. За мен като дете от Акрън тази отговорност, която ми се поверява, означава всичко. Не само за моето семейство, но за всички деца от Акрън, за моите съотборници, за олимпийския ни тим, както и за аспирациите на толкова много хора по целия свят. Спортът има силата да обединява и аз съм горд, че съм част от този важен момент", заяви Джеймс.

Неговата партньорка в церемонията по откриването ще бъде обявена във вторник. От Игрите в Токио Международният олимпийски комитет въведе практика страните да имат по един знаменосец мъж и един знаменосец жена.

Делегацията на САЩ за Игрите в Париж се състои от почти 600 спортисти, като 53% от тях са жени.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия
Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия
Опожареното село Воден (СНИМКИ)
Опожареното село Воден (СНИМКИ)