НОВИНИ

Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:55, 17.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Български ученик със световно постижение. Зрелостникът от СМГ Виктор Лилов е носител на три златни медала от престижни международни състезания: олимпиадите по химия и биология и от Международната Менделеевска олимпиада. С този свой успех той е единствен в света за цялата история на олимпиадите. Виктор ще продължи образованието си в Кеймбридж, където иска да се занимава с органична химия.

Той дава максимума от себе си във всяко едно състезание и трупа медал след медал - като дори вече не знае точният им брой. Златния медал по химия печели миналата година в Швейцария. Преди няколко дни на Международната олимпиада по биология в Казахстан побеждава представители на 81 държави и се окичва със златото.

"Първоначално го има недоумението, че съм спечелил, след това идва умората от всичко, което се е случило, за да го спечеля и след това обикновено, ако има време, и радостта от постижението", разказа Виктор Лилов.

"Плод на изключително много работа, търпение, постоянство, дисциплина. Виктор го срещнах, когато беше 7-и клас. Той малко се раздвояваше в усилията си да постигне успехи в биологията, в химията, успя да съчетае нещата по един безспорен начин", коментира проф. Албена Йорданова, Медицински факултет към СУ, ръководител на националния отбор по биология.

Сега Виктор е зает да се подготвя за последната олимпиада в състезателната си кариера - тазгодишната олимпиада по химия в Саудитска Арабия. Само след няколко дни блестящият ни национален отбор заминава за Рияд.

"И Виктор, както и всички останали състезатели, са силни и амбициозни ученици и какво ги мотивира - може би интересът към химията. Това, че те са наистина неуморни и когато ги пуснеш в междучасие, те обикновено започват да решават други задачи", посочи доц. д-р Донка Ташева, Факултет по химия и фармация към СУ, ръководител на националния отбор по химия.

И биологията, и химията в съвременните олимпиади са на изключително високо академично ниво. За медалистите универсална формула за успеха няма и всеки от тях си има индивидуален подход за подготовка. Радостта от техните успехи и постижения обаче несъмнено е обща.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата, държани под ключ от майка си, периодично я виждат след извеждането си
Децата, държани под ключ от майка си, периодично я виждат след извеждането си