НОВИНИ

Лекари: Отговорността за нашия живот и здраве е персонална

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 27.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата ковид вълна у нас. Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото". Това каза в студиото на “Денят започва” д-р Иван Колчаков - анестезиолог и член на УС на МБАЛ "Софиямед”.

“Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани - това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия. А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID-19, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър - не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите”, коментира той.

По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците”.

“Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират”, допълни д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, заяви, че цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тежестта на заразата.

“И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е масова”, категоричен беше той.

По думите му българите са приели ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност - да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

"Тежестта на тази битка се поема най-вече от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото", подчерта той.

Какво още коментираха гостите - вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права
Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права
Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие за разпределянето им
Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие за разпределянето им