Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Фалшивите новини - как да ги разпознаваме?

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 27.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Заедно с коронавируса плъзна и друга зараза - тази на фалшивите новини. Научна и виртуална реалност се впуснаха в битка на фона на страха на хората. Немалко са случаите, когато фалшивите новини взимаха победа в тази битка. В "Денят започва" темата коментираха експертът по дигитален маркетинг Жостин Томс и доц. Александър Христов - специалист "Връзки с обществеността" и преподавател в УНСС.

"Неофициалната информация се бори с официална информация и понеже говорим в контекста на пандемията, в нашата страна, както в много други, официалната информация липсва", каза доц. Александър Христов.

Фалшивите новини са лесно смилаеми и когато са успешни, те звучат изключително достоверно. Като експлоатират страховете на хората, те наистина засягат нещо, на което лесно може да се повярва.

"Когато ние отидем в гората, ние чуваме кълвача, той е много шумен, но това не значи, че само той живее там. Така е и с механизмите - това са установени механизми на пропаганда, описани още преди 100 години. В момента това нещо ескалира със социалните мрежи, които позволяват всичко да се разпространява много по-бързо", обясни Жостин Томс.

По-лесно се играе със страха и негативното, допълни тя. Според доц. Христов когато хората не са информирани и не са достатъчно навътре в темата, те вярват и разпространяват фалшиви новини в опит да предпазят своите близки.

"Тук отговорността е на институциите и смятам, че недоверието в официалните източници беше поставено още през миналата година, когато комуникацията беше тип "яко ще се мре", черни чували, а и действията бяха сравнително хаотични", заяви доц. Христов.

Фалшивите новини са само част от проблема, затова Европейският съюз възприе понятието дезинформация, тъй като в цялото море от данни изтичат и вече стари, обявени и ненужни новини.

Според двамата експерти всеки един от нас също носи отговорност за това какво споделя в мрежата.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие за разпределянето им
Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие за разпределянето им
Защо фармацевтите не получават заплащане за работа на първа линия?
Защо фармацевтите не получават заплащане за работа на първа линия?