НОВИНИ

Теч застрашава скъпа апаратура в сградата на БАН в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 27.10.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Покривът на сградата на БАН в Пловдив от години е увреден и при лошо време тече обилно. За това сигнализират наематели на част от помещенията там, сред които и Енергийната агенция.

Експертите на Агенцията са притеснени, че скъпоструващата им апаратура е поставена в риск. От Академията на науките обаче отговарят, че основен ремонт на покрива не се планира.

Прогнозата дали ще вали се следи внимателно от всички наематели в сградата на БАН в центъра на Пловдив. Първо, защото тук е поделението на Националния институт по метеорология и хидрология, но и защото дъждът изисква спешна организация.

От години когато вали, по стълбите тук текат реки, а от таваните в кабинетите падат камъни, разказват наемателите.

"Колегите метеоролози даже въведоха нов параметър: „количество валеж в работни помещения“ и тук, виждате, има такова измерване", казва иронично Лияна Аджарова - директор на Енергийна агенция - Пловдив.

Застрашена е скъпоструващата апаратура на международната лаборатория за изследване на твърди биогорива и компост, в която наред с тестовете се правят и много научноизследователски проекти с европейски партньори.

"Между окачения таван и плочата имаме ел. инсталация, има опасност от появата на късо съединение, което би довело до спиране на работа на лабораторията", каза Ваня Маркова - ръководител на лаборатория за биогорива.

"Тук се оказва, че не е толкова сигурно опазването на апаратурата, а това са над два милиона лева проект. Ние не можем да си позволим да останем безучастни при ситуация като тази", категоричен е Стоян Димитров, възложител на проекта.

Наемателите редовно ремонтират със собствени средства помещенията си, но от години настояват за основен ремонт на покрива. От Института по роботика към БАН, който стопанисва обекта в Пловдив, отказаха интервю, но заявиха, че преди седмица са разчистили подпокривното пространство и ще подменят решетките, които спират птиците. Средства за основен ремонт на покрива обаче не били предвидени.

Вижте повече във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо фармацевтите не получават заплащане за работа на първа линия?
Защо фармацевтите не получават заплащане за работа на първа линия?
Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия
Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия