Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Защо фармацевтите не получават заплащане за работа на първа линия?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:29, 27.10.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от месец след като Националната здравноосигурителна каса обяви, че ще бъдат осигурени безплатни лекарства за болните от COVID-19, това все още не се случва. Пред този и други проблеми са изправени фармацевтите у нас, които вече втора година работят на първа линия наравно с лекарите.

"Още нямаме рецепти за безплатни лекарства, надяваме се а се разреши скоро проблемът с личните лекари, за да можем и ние да изписваме", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Той обясни, че фармацевтите са изложени директно на опасност от зараза, защото всеки ден в аптеките влизат много хора, включително болни от ковид. Много от тях нямат близки, които да им купят лекарствата и принудително трябва да нарушат карантината си.

"Другите медицински специалисти така или иначе получават заплащане на първа линия, но фармацевтите - не. Разбира се, то може да бъде направено под различна форма, защото ние не извършваме дейности, а изписваме лекарства. Затова вчера колегите от Българския фармацевтичен съюз апелираха за увеличаване на таксата, която е смешна и не е променяна от 2012 година", каза още Костов.

По думите му в момента аптеките инвестират в лекарства, за които получават много малко надценка. Неведнъж се е налагало да бракуват лекарства с изтекъл срок на годност, които са стрували много скъпо.

Вижте повече в прякото включване

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фалшивите новини - как да ги разпознаваме?
Фалшивите новини - как да ги разпознаваме?
Теч застрашава скъпа апаратура в сградата на БАН в Пловдив
Теч застрашава скъпа апаратура в сградата на БАН в Пловдив