НОВИНИ

Лекари събрали пари, за да нахранят мигрантите от тира на АМ "Европа"

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:06, 01.03.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Общество
Слушай новината

Тир с нелегални мигранти засече патрул на "Гранична полиция" рано тази сутрин на магистрала "Европа". По първоначална информация става дума за афганистанци. Дни наред измръзналите и изтощени мигранти са преживели без храна и вода. За тях се погрижиха лекари от столични болници.

Рано тази сутрин гранични полицаи извършвали рутинни проверки на магистрала "Европа. Спрели тир с турска регистрация и проверили товарната му част. Камионът е спрян от патрул на гранична полиция в района на Драгоман. При проверката те са се натъкнали на над 20 нелегални мигранти, натъпкани в него.

Част от мигрантите изглеждали силно изтощени и са откарани в няколко столични болници. Сред тях има и непълнолетни. Две 16-годишни момчета и едно само на 12 години са откарани в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ, където след дни на глад и студ срещнали доброто и грижата.

"Аз поговорих с един от тях, той каза, че не е ял от три дни. Поради това с колегите решихме да съберем малко пари и да ги нахраним", каза д-р Едмон Велиев.

"Бяха изплашени и когато ние им осигурихме храна и вода, благодарността им се четеше в лицата им. За тях цялото нещо е голям стрес", каза д-р Кристина Илиева.

Благодарение на това, че д-р Велиев разбира езика им, момчетата споделили, че са стояли заключени в камиона и са изплашени.

"За едното момче, което беше с мокри дрехи, донесохме дрехи, за да бъде облечено. Погрижихме се както можахме. Здравословно нямат никакъв проблем. След направените изследвания, лабораторни и образни, се оказа, че те са в добро здравословно състояние", каза д-р Велислава Начкова - началник на спешното отделение в УМБАЛ "Царица Йоанна".

В "Пирогов" са откарани двама възрастни и четирима непълнолетни. Всички в стабилно състояние.

"Нямаме някаква драма, няма опасност за живота, децата ги изписваме, прегледани са, отиват в специализиран център. Просто нещастието, че хора бягат от някъде и някаква война и си търсят щастие по света и попадат при нас", каза д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на "Пирогов".

Шофьорът на камиона, в който са открити мигрантите, е турски гражданин и е задържан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словенският ски скачач Петър Превц е в добро състояние след падане по време на тренировка
Словенският ски скачач Петър Превц е в добро състояние след падане по време на тренировка
Втори ден протест пред Народния театър след уволнението на Александър Морфов
Втори ден протест пред Народния театър след уволнението на Александър Морфов