НОВИНИ

Лекари в столична болница спасиха бебе на 22 дни с коклюш

Новороденото постъпило в интензивното отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност

лекари спасиха бебе дни коклюш
bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 13.05.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Още
Слушай новината

Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването беше спасено след денонощна борба за живота му и триседмично лечение в Отделението по неонатология на "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда". Навременното диагностициране и високоспециализираните дейности, предприети от медицинските специалисти, оказват решаващо значение за справяне с инфекцията и настъпилите усложнения.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност. Поради отрицателна серология за обичайните инфекции на бебето е направен PCR тест за коклюш, който се позитивира.

Неонатолозите своевременно започват насочено лечение за коклюшната инфекция. Налага се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция.

Детето има необходимост от подпомагане на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

"След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване", посочи д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Усик: Майка ми каза, че ще убие Тайсън Фюри, ако ме бутне отново
Александър Усик: Майка ми каза, че ще убие Тайсън Фюри, ако ме бутне отново
Одитори проверяват новата организация на движението в София
Одитори проверяват новата организация на движението в София