НОВИНИ

Лекарят от Раковски: В този център не се издават и няма да се издават фалшиви сертификати

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 01.12.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Освободиха четиримата медици, задържани по подозрение, че са замесени в схема за издаване на фалшиви сертификати в Асеновград и Раковски. Тримата лекари и един зъболекар бяха задържани за 24 часа.

По информация на "По света и у нас" не са им повдигнати обвинения. Те са били разпитани като свидетели, снети са им сравнителни образци от почерка и подписите. Предстои да бъдат извършени нужните експертизи.

По схемата с фалшивите сертификати вече има и други задържани - това са двама души, които не са медицински лица и по-скоро са имали посредническа роля. Твърде вероятно е в хода на разследването да бъдат арестувани и други, замесени в тази порочна схема. От прокуратурата казаха за БНТ, че разпитите на свидетели продължават и се увеличава броят на лицата, които искат да съдействат на разследването. Пълно съдействие са оказали и четиримата лекари, които бяха задържани за 24 часа.

Освободиха медиците, задържани заради фалшивите сертификати. Единият от тях говори пред БНТ

Само няколко часа след освобождаването на един от лекарите наш екип разговаря с него. Д-р Иван Попов категорично отрече в здравното заведение някой да е свързан с подобна незаконна практика.

В медицинския център в Раковски с имунизациите се занимават няколко медицински сестри, двама служители на регистратурата и самият директор на здравното заведение д-р Иван Попов. Именно той е бил задържан за 24 часа и освободен по-късно.

"Направо бях шашнат, пък и да е в чужбина и реално да го няма тук и да се направи реална ваксина, не можех да намеря обяснение. Два дена и две нощи мисля, стигнах до някакъв извод, има теоретична реална възможност да се получи това нещо, но нека да си свършат работата разследващите органи. Сигурен съм, че се издават някъде, но категорично в този център не са се издавали, не се издават и няма да се издават фалшиви сертификати", каза д-р Иван Попов директор на медицинския център в Раковски.

Поне 250 фалшиви зелени сертификати са издадени в Раковски и Асеновград

Д-р Попов обясни увеличения брой имунизирани от различни области с нежеланието на хората да чакат за ваксинация в големите градове, където често има опашки.

"Определено има хора, които са от други населени места и се ваксинират тук. Аз пари не искам, касата ми ги плаща според това, каквото сме вкарали в информационния портал", допълни д-р Иван Попов.

Според разследването, за фалшивите сертификати се плащало между 200 и 400 лева. Повечето документи са издавани на хора, които са в чужбина.

Разкриха мащабни схеми за фалшиви сертификати в Пловдивско, задържани са лекари и зъболекар

От районната колегия на лекарския съюз в Пловдив изразиха мнение, че фалшивите "зелени сертификати" са изключително опасно явление, което изкривява реалната картина на пандемията у нас.

"Имам информация за момче, под 30 години, което моли да бъде ваксинирано, при вкарване в системата се оказва, че вече е в системата и то с две дози, но той е изплашен за собственото си здраве, защото майка му и баща му са интубирани и казва "не гледайте това, аз си платих някъде, за да отида на почивка в Гърция", след което той се разболява и то много сериозно", коментира д-р Георги Кръстев, секретар на БЛС-Пловдив.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обратно в клас: Колко от големите ученици се върнаха присъствено?
Обратно в клас: Колко от големите ученици се върнаха присъствено?
Кой е най-скъпият град за живеене?
Кой е най-скъпият град за живеене?