НОВИНИ

Личният секретар на Елизабет II пред БНТ - за живота с кралското семейство и обществените настроения във Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:30, 06.05.2023
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Дики Арбитър - дългогодишен личен секретар на Елизабет II, със специално интервю за БНТ.

Пред Джанан Дурал той разказа впечатленията си от живота с кралското семейство и нагласите на британците относно бъдещето на монархията. Дики Арбитър служи на кралицата в най-трудните и турбулентни години за монархията.

"Помня коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953-а. В дните, в месеците преди нея беше много вълнуващо. Беше слънчево и топло - през юни. Пролет, вече почти лято. Два дни преди самата коронация времето стана...малко като днес. Валеше. В деня на коронацията беше мокро, облачно и студено, но въпреки това в продължение на три дни тук - докъдето ви стигат очите, беше пълно с хора. Бяха дошли, за да си осигурят хубаво място, от което да виждат процесията. Беше много впечатляващо. Аз самият я гледах по телевизията. Исках да дойда тук, бях само на 13, а майка ми не искаше да дойдем и да ни вали и да зъзнем.

Екранът беше ето толкова голям, черно-бял. Трябваше да държим завесите дръпнати, защото в противен случай нищо не се виждаше. Самата церемония беше много мащабна. Това беше ден, в който се пишеше историята и съм благодарен, че бях свидетел. Преди церемонията ставах в 5 сутринта и идвах тук да гледам как репетират гвардейците. Беше... беше преди 70 години и съм щастлив, че бях там и бях свидетел", спомня си той.

Дики, работили сте за Кралицата в продължение на 12 години. Каква беше тя - като човек и като монарх?

Тя беше първокласен монарх. Вярваше в монархията и нейната роля. Като човек - мисля, че най-добрият начин да я опиша е "жена, която обичаше провинцията". Обичаше природата, кучетата си, конете си, обичаше хората. Не задължително в тази последователност. Беше много човечна, много топла. Беше кралица до мозъка на костите си, вярваше искрено в това, което правеше.

Когато започнах работа в Бъкингамския дворец, ме поканиха в Балморал. Когато пристигнах валеше като из ведро. Икономът ме посрещна и ми каза: "Сър, ще ви заведа до стаята Ви. Можете ли да сте тук след половин час, защото ще ходим на пикник с нейно Височество?".

Кралицата дойде и ми каза да се качвам в автомобила ѝ. Тя шофираше и ни закара до една хижа. Седнахме да обядваме - бяхме четирима: Елизабет Втора, принц Филип, придворната дама и аз. Накрая кралицата каза: "Трябва да отсервираме масата". Аз все пак бях новобранецът и разбира се - скочих и тръгнах да събирам чиниите. Отидох в кухнята и започнах да мия. Чух стъпки зад гърба си и без да се обърна небрежно казах "аз ще мия, а ти ще подсушаваш" мислейки, че е дошла придворната дама. Но не беше тя. Беше кралицата.

Каза: "Не, аз ще мия, а ти ще подсушаваш". Без ръкавици тя запретна ръкави и започна да мие чинии.

Какво бихте казали на тези, които искат да бъде премахната монархията?

Винаги е имало хора, които искат да бъде премахната монархията. Винаги е имало републиканци и това е полезно. Периодично тази идея добива малко повече популярност, а после отшумява. Истината е, че ние не познаваме живот без монархия. Монархът е такъв до сетния си миг. И когато умре, идва следващият, защото монархията не умира. Никога! Кралицата е мъртва, да живее Кралят! Кралят е мъртъв, да живее Кралят! Така стоят нещата и ни устройват. За какво ни е президент с представителна функция - идва следващият и следващият.. Никой не ги разпознава. А ако попиташ някого кой е кралят на Великобритания, веднага ще ти каже - Чарлз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са загинали тази нощ край Сливен
Четирима души са загинали тази нощ край Сливен
Красимир Балъков: Краткосрочната цел е Септември да запази мястото си в елита
Красимир Балъков: Краткосрочната цел е Септември да запази мястото си в елита