НОВИНИ

Северна Македония не допусна Андрей Ковачев и други българи да влязат в страната

Александър Марков
от Александър Марков
13:31, 06.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима българи не са били допуснати на територията на Република Северна Македония, съобщиха той и активисти в социалните мрежи.

Ковачев, Врабевски и групата българи са се опитали да стигнат до Ново село, за да присъстват на заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица. През февруари бяха издадени забрани към други български граждани на път за Скопие, за да отбележат паметта на Гоце Делчев.

На всички са издадени протоколи, в които се посочва, че представляват опасност за националната сигурност, обществения ред или международните отношения на Република Северна Македония.

"Граничните служители бяха учтиви, те самите не знаеха защо това се случва и каква е причината. Получихме само този лист хартия, на който е записано, че на лицето не се допуска до територията на Република Северна Македония. Това е нелогично, неадекватно поведение на властите на Република Северна Македония, особено в този момент, когато се дискутира от Европейският парламент доклада за РСМ, след като ние сме показали толкова поведение на добра воля, след като приехме френското предложение и желаем преодоляване на всички проблеми от миналото, на омразата, дискриминацията, разделението, което съществува последните десетилетия. Но това е важно според мен, българската държава да поиска официално обяснение, дали наистина съществуват такива списъци на българи, които не могат да се допускат до РСМ и защо се случва това", каза Андрей Ковачев - депутат в Европейския парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коронацията на крал Чарлз III (Снимки)
Коронацията на крал Чарлз III (Снимки)
Новият крал Чарлз III - живот в очакване на короната
Новият крал Чарлз III - живот в очакване на короната