НОВИНИ

Личностно развитие: Подкрепа за децата със специални потребности

bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 24.11.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Повече социални услуги за деца със специални образователни потребности ще бъдат осигурени от догодина. Бюджетът за този сектор ще бъде увеличен.

У нас децата, които имат нужда от специални грижи, са над 24 000. От голямо значение за тях е осигуряването на навременна подкрепа за личностното им развитие.

Петя е майка на 12-годишния Калоян. Той е диагностициран с тактична детска церебрална парализа. Това означава, че е с нарушено равновесие, с нарушена фина моторика и е невербален, но е интелектуално съхранен. Въпреки това, Калоян посещава масово училище, в което е интегриран напълно.

"По време на училище той е по индивидуален учебен план. Два пъти седмично ходи на ресурсен учител и така имаме щастието да сме в училище, в среда, която е много приятелски настроена към нас. Ученици, учители, ресурси учители - всички ни помагат кой с каквото може", каза майката на Калоян Петя Гергова.

Такова масово училище, в което се обучават и деца със специални потребности, е столичното 140-о. Там се обучават 108 такива деца, на които са подсигурени специални графици и посещения на нужните специалисти.

"Ако детето е на обща подкрепа, то си е вътре в класа. Просто при него влиза специалист - ресурсен учител, ако има такава нужда, или психолог. Има деца, които са на индивидуална форма на обучение. Ако пък са комбинирана форма на обучение, част от предметите се преподават индивидуална с учител, а друга част са вътре в класа", заяви директорът на 140-о СУ "Иван Богоров" Мая Зафирова.

Училището предоставя допълнителна подкрепа за деца с няколко вида специални потребности.

"Имаме над 20 деца с аутизъм, над 5 са децата със Синдром на Даун, имаме от генерализирано разстройство на развитието, разстройство на експресивната реч", подчерта зам.-директорът на 140-о СУ "Иван Богоров" Константин Поборников.

За да продължат качествените грижи за всички деца със специални потребности и техните семейства, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика сключиха безсрочно споразумение.

Неговата цел е предоставянето на подкрепа за личностното развитие на всички деца със специални потребности и хронични заболявания. За тази цел ще има увеличение на парите за социално интегрирани услуги с 25,6%, след приемането на бюджета за 2024 година.

Автор: Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова: Всички тренировки в детството ми си струваха
Нургюл Салимова: Всички тренировки в детството ми си струваха
Любослав Пенев: Днес ни се изплъзнаха точките, но за малко
Любослав Пенев: Днес ни се изплъзнаха точките, но за малко