НОВИНИ

Росен Желязков: Комисията за полицейското насилие трябва да доведе до законодателни решения

bnt avatar logo
от БНТ
21:09, 24.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Временната комисия за полицейското насилие на протеста срещу БФС не само ще разследва какво се е случило, но трябва да даде законодателни решения. Това каза в "Панорама" председателят на парламента Росен Желязков.

Според него депутатите не трябва да са плахи да допълнят или променят някои от остарелите текстове в закона за събранията, митингите и манифестациите.

"В това число и носенето на отговорност на организаторите за увреждането на имущество, по-добрата координация - а защо не и да се дефинира по по-ясен и категоричен начин пределите на употреба и физическа сила, които са заложени в закона за МВР. В случая с масови безредици трябва да има ясна отговорност: организатор - предели на физическа сила"

Той посочи, че комисията е достатъчно широка като политически представителство - 18 души от различни парламентарни партии.

Въпреки социологията мисля, че Народното събрание показва една доста добра ефективност, коментира Росен Желязков. Той посочи, че ГЕРБ участва доброволно в управлението и във всички компромиси, които идват с него.

"Мисля, че е показателно, особено с бюджета, че този модел е безалтернативен, има бъдеще и неговият хоризонт ще бъде тогава, когато поставените цели бъдат изпълнени така, както са заявени - нито месец по-рано", заяви той.

Съдействието между изпълнителната и законодателната власт се изразява в процеси и взаимоотношения - органите говорят с актовете си, посочи председателят на парламента.

"Като пример мога да ви дам участието на законодателната власт в спорни момент, свързани с въпросите, поставени от миньорите и енергетиците, както и търсенето на съдействие от изпълнителната власт за военната помощ за Украйна, дерогацията, ПВУ".

Думата "сглобка" ще остане етикет на това управление, но за недългия си парламентарен живот това Народно събрание съумя да направи повече от парламентите от 44-ия парламент насам, каза още Росен Желязков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Кръстев представи книгата за легендарния период на Славия между 1971 и 1981 година
Николай Кръстев представи книгата за легендарния период на Славия между 1971 и 1981 година
Николай Петков представи "50 години катерене" в Банско
Николай Петков представи "50 години катерене" в Банско