НОВИНИ

Лидерът на "Вагнер": Имаме достатъчно боеприпаси да продължим сраженията за Бахмут

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:51, 07.05.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

След ултиматума, който отправи към Москва, лидерът на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи, че ще получи достатъчно боеприпаси, така че да продължи сраженията за Бахмут и няма да оттегли хората си до 10 май, както се беше заканил.

Украинците от своя страна съобщават, че Русия е започнала евакуация на 18 населени места в Запорожка област, включително Енергодар, където живее персоналът на атомната централа.

Евгений Пригожин заяви, че генерал Сергей Суровикин вече ще наблюдава диалога между "Вагнер" и Министерството на отбраната при вземането на решения. Лидерът на "Вагнер" не обяви изрично отмяна на решението си да изтегли хората си от Бахмут, но намекна, че ще остане.

"Обещават да ни дадат боеприпаси и въоръжение, колкото са ни необходими, за да продължим бойните действия. Кълнат се, че фланговете ни ще бъдат подсигурени така че да не бъдем отрязани. Казват, че можем да действаме в Бахмут както смятаме за необходимо и ни дават Суровикин", заяви Евгений Пригожин, лидер на ЧВК "Вагнер".

Руската армия съобщи, че през нощта е свалила 22 украински дрона над Черно море, руски медии говорят за множество експлозии в окупирания Крим. Москва твърди, че е осуетила украинска атака с дронове срещу руско военно летище в Централна Русия.

Руски ракети са били изстреляни срещу индустриален обект в Николаевска област, Южна Украйна. Противовъздушна тревога беше обявена за няколко часа през нощта за две трети от територията на Украйна.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че ситуацията около ядрената централа в Запорожие става все по-непредсказуема и потенциално опасна след като руските власти започнаха евакуация на населението с изключение на оперативния персонал.

Украинските власти говорят за сцени на паника и струпване на хиляди коли. Извежда се населението в Енергодар, както и притежателите на руски паспорти от Бердянск и Приморск на брега на Азовско море.

Украйна, с помощта на Запада, подготвя мащабна контраофанзива за връщане на територии, включително в Запорожие. Украинската армия провежда бойни и радиационни учения край източния фронт.

"Тренираме откриване на токсични субстанции и повишена радиация. Получихме модерно оборудване, което е много по-добро от предишните ни устройства", допълни Остар, войник от 82-ра бригада-ВСУ.

Руският писател националист Захар Прилепин, който беше ранен при бомбено нападение, е изваден от медикаментозна кома и се чувства добре, съобщи неговото обкръжение. Според Русия зад атентата стоят Украйна и Западът, от Киев няма коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селтик триумфира предсрочно със своята 53-ата титла на Шотландия
Селтик триумфира предсрочно със своята 53-ата титла на Шотландия
Мартин Минчев вкара победен гол и даде успешен старт на Спарта Прага в плейофите в Чехия
Мартин Минчев вкара победен гол и даде успешен старт на Спарта Прага в плейофите в Чехия