НОВИНИ

Предизборни митинги в Истанбул

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:14, 07.05.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Седмица остава да президентските и парламентарни избори в Турция. Основните опоненти в президентската надпревара - настоящият държавен глава Реджеп Ердоган и кандидатът на опозиционния алианс от 6 партии - Кемал Кълъчдароглу, проведоха този уикенд големите си заключителни митинги в Истанбул.

"Голямата среща с народа на Истанбул" - така Ердоган нарече най-мащабния митинг от предизборната си кампания. Изборът на мястото не е случаен - Националната градина на летище "Ататюрк" край бившия международен терминал на Истанбул. Място, което е символ на събитията от неуспелия преврат срещу Ердоган от 15 юли 2016 година.

На огромната сцена имаше надпис "Векът на Турция", а до гигантска фотография на Ердоган стоеше слоганът - "Турция е във ваши ръце".

"Обичам Истанбул. Оттук тръгнах към президентството. Сега отново сме на път заедно с вас. Ще изпратим един човек в пенсия на 14 май. Вчера те бяха в Малтепе, днес тук са 1 милион и 700 хиляди души", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Ожесточената битка между настоящия президент и кандидата на опозицията беше очевидна и в избора на място. Националният парк Ататюрк е с площ 5 пъти по-голяма от мястото, където снощи Кемал Кълъчдароглу събра своите привърженици в парка Орхангази Малтепе.

До лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия застанаха и останалите 5-ма опозиционни лидери, както и популярните кметове на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоглу и Мансур Яваш.

"Няма да оставим съдбата на Турската република в ръцете на един единствен човек и никой няма да изпълнява думата само на един единствен човек", заяви Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на Турция.

Кълъчдароглу обещава връщане към парламентарната република и овладяване на инфлацията, а Реджеп Ердоган губи подкрепа заради поскъпването на живота. Дори на места, известни като бастион за настоящите управляващи като Коня, започват да се чуват гневни гласове.

Проучванията на общественото мнение показват оспорвана президентска и парламентарна битка, а 74-годишният Кълъчдароглу има преднина пред настоящия президент и има шансове да спечели на втори тур.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Стоилов и Менорка ще играят за промоция във второто ниво на испанския баскетбол
Емил Стоилов и Менорка ще играят за промоция във второто ниво на испанския баскетбол
Елин Топузаков: Очаквам да спечелим срещу Локомотив Пд
Елин Топузаков: Очаквам да спечелим срещу Локомотив Пд