НОВИНИ

Липсата на работна ръка все повече притеснява земеделците у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 23.06.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците в България. Пример от Пазарджишко, където много от производителите са освободили работниците си през зимния сезон заради високите сметки за ток. Как се справят те днес - провериха кореспондентите ни в Пазарджик.

Иван Кабуров се занимава със земеделие повече от 10 години. Разказва, че изминалата година е била изключително трудна за всички производители в страната.

"Беше много трудно с плащането на тока, отделно на това се увеличиха от 3 до 4 пъти цената на пелетите и на енергоизточниците, които са - там беше най-големият разход, но за момента оцеляваме. Дано да имаме дълга реколта и лятото да бъде добро за нас, 50 % от сектора ни смятам, че ще фалира, ако няма други приходи", казва той.

Днес земеделците са притеснени от вноса на плодове и зеленчуци от Гърция, Турция, Македония и Албания. В търговската мрежа вече се нарежда и продукция от Молдова.

"Вносната продукция, която идва от чужбина, тя е с недоказан произход, и всичката лоша продукция, която не се консумира в техните страни се изнася за България, това е основната причина - тя влиза в България, на една занижена цена от 20 ст. И например на 20 ст., като се наложи едно ДДС, става 24. Ако продукцията, която ние продаваме е 2 лв., тя става 2,40 и тези 40 ст. и 4 ст. Разлика, които се начисляват, вносната продукция не плаща ДДС ни изпреварват с едни 40,50 ст. и ни затруднява пазара и ни връща цената назад, това е нерегламентираният внос, а и недоказаният произход, че всички тези продукти, които се внасят от Турция са пръскани с препарати, които не са регламенирани и сертифицирани за Европейския съюз са забранени", каза Кабуров.

Един от основните проблеми, с който се сблъскват земеделските
производители се оказва и намирането на работна ръка.

"Поради ковид кризата особено сега в есенно зимния период се наложи да освободим голяма част от нашата работна ръка. Всички заминаха за чужбина. До днешна дата никой не се върна, всички си намериха препитание заедно с децата си, съпрузите си, съпругите и т.н. тези хора не се върнаха. Ние сега в момента изпитваме доста трудности , принудени сме да търсим работна ръка от по-слабо развитите райони в Пазарджишка област. В момента се снабдяваме с работници от Ракитово, Света Петка. Тези наши работници са принудени да пътуват всеки ден до нашата оранжерия в период от 1 час, като губят от личното си пространство, за да дойдат на работа", каза земеделският производител Десислава Кабурова.

Зеленчукопроизводителите искат адекватна помощ от държавата.

"Нашите искания, както на нас като оранжерийни производители в България, така и на нашите колеги в цялата държава са държавата да ни помогне, като поеме 50% от разходите по отношение на осигуровките на всички лица, които са на постоянен трудов договор, за нас наистина ще се окаже голям плюс, ще ни бъде голяма помощ, ако държавата застане зад нас и поеме разходите на тези лица", каза Кабурова.

По данни на Националната статистика към момента над 50% от оранжериите в страната са застрашени от затваряне. За да не се стигне до това са нужни спешни действия от страна на държавата, категорични са земеделците.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се подсили с бивши футболисти на Левски и Лудогорец
Локомотив София се подсили с бивши футболисти на Левски и Лудогорец
Дрон в Русе локализира пожари и открива изгубени хора
Дрон в Русе локализира пожари и открива изгубени хора