НОВИНИ

Литва с мащабен пакет от финансови помощи за овладяване на енергийната криза

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:54, 07.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

За да бъде овладяна енергийната криза в Литва, правителството предлага мащабна финансова помощ за потребителите. Освен таван на цените на електричеството и газа, планът предвижда, вдигане на заплатите и частично връщане на дистанционната работа.

Понеделниците и петъците литовците ще работят от вкъщи. Поне в компаниите, където е възможно да бъде върнат дистанционния начин на работа.

"Бизнесът се сблъсква с огромни проблеми. Все по-трудно фирмите успяват да си плащат сметките. В началото на пандемията имаше мерки, които много помогнаха на бизнеса, така че някои от тях отново могат да бъдат въведени", казва Орестас Прейксайтис, търговски директор.

През зимата температурата в обществените сгради не трябва да надвишава 19 градуса. Много басейни и спортни зали обявиха, че са принудени да затворят или да ограничат работата си.

"Ще имаме много разходи, но все пак имаме отговорност пред обществото. Децата трябва да има къде да се учат да плуват, за това ще затворим само малките басейни", казва собственичка на спортен център.

За да се справят литовците с енергийната криза, властите във Вилнюс слагат таван на цените на тока и газа, увеличават минималната заплата с 15 до 20%, пенсиите с - 10% и насърчават производството на зелена енергия.

"Държавата има конкретен план как да помогне на литовския народ. И мога да ви уверя, че пакетът от помощи е от най-големите в Европейския съюз", заяви Миколас Маяускас, председател на парламентарната бюджетна комисия.

Според правителствените изчисления, с новите мерки потреблението на електроенергия в страната може да бъде свито с 20%. Що се отнася до пестенето на гориво - въвежда се ограничение за скоростта по магистралите от 130 на 110 километра. Изискването ще важи 7, а не както беше досега 5 месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Белгия и отпадна от Евробаскет 2022
България загуби от Белгия и отпадна от Евробаскет 2022
Oбвиняемият за двойното убийство в Нова Загора остава в ареста
Oбвиняемият за двойното убийство в Нова Загора остава в ареста