НОВИНИ

Възстановено е водоподаването в Сопот и Карлово, не достига питейната вода в Слатина

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:38, 07.09.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Епидемиологичната обстановка в пострадалите от опустошителното наводнение села се усложнява. Със затоплянето на времето и опасността от зарази се повишава – предупредиха здравните власти.

Все още водата в района на бедствието и засегнатите села е негодна за пиене и готвене. Препоръката е да се използва само бутилирана.

Заради прекъснати водопроводи положението остава тежко в селата Богдан и Каравелово.

От Регионалната здравна инспекция в Пловдив призоваха всички хора, които са в засегнатите райони да спазват лична хигиена и да използват маски и ръкавици при разчистването на къщите и дворовете.

Десетки доброволци и военни и днес оказват помощ на пострадалите от наводнението карловски села. Епидемио-логичната обстановка в пострадалите села се усложнява.

Екипи на енергийното дружество работят по възстановяването на тока. В Сопот, Карлово и още три села вода има. Заради прекъснати водопроводи обаче положението остава тежко в селата Богдан и Каравелово.

В село Слатина питейната вода не достига. Все още водоснабдяването на селото не е възстановено напълно.

"Има само един магазин, не е много зареден, минаваме през реката", каза Таня Лучева.

В Сопот и Карлово водоподаването вече е възстановено. Но забраната за пиене и готвене остава в сила. От Регионалната здравна инспекция в Пловдив са взели проби от местни водоизточници, както и от водоноските, които бяха осигурени за селата Каравелово, Богдан и Слатина. Резултатите показват, че водата е затъмнена, а на някои места има и наличие на тежки метали.

"Ще вдигнем забраната за употреба на водата във водоподаването тогава, когато са налице трайни лабораторни резултати, че водата е годна за пиене съгласно нормативната уредба, която действа в страната", каза д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Очакват се резултатите и от микробиологичните изследвания за наличие на бактерии. От РЗИ призоваха хората в пострадалите села да спазват лична хигиена и да използват маски и ръкавици при разчистването на къщите и дворовете.

"Хора, които имат оплаквания като гадене, повръщане, температура - да се обърнат към личния лекар, за да се предотврати епидемия", призова д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Янко Монев се завръща от Англия в Каравелово, за да види пораженията в бащиния си дом. Подреденият двор и добре поддържаната къща вече ги няма.

"Тук са тонове тиня и кал, тонове... Обещаха техника, три месеца тука щяло да има техника, но ето - един багер на цялата махала, която е със земята срината", коментира Янко Монев.

Съседът му Марин Анков днес разчистваше с помощта на доброволци и малък багер, дарение от приятел. Благодарен е, че здравите основи на къщата спасили семейството му.

"Тя добре, че удържа, че жена ми и детето цял ден са били горе на покрива, едвам ги спасихме. Минах тук по едно дърво и спасителните служби пуснаха лодка и ги прекарахме с лодка", каза Марин Анков.

Военнослужещи продължават да оказват помощ в бедстващите населени места. Част от силите вече се пренасочват от улиците към домовете на възрастни хора.

"В къщи основно на самотни хора, които са трудно подвижни и не могат да извършват абсолютно никакви дейности по почистване на самите помещения", заяви капитан Минко Георгиев Минков.

Тежка техника продължава да разчиства купчини отпадъци и в село Трилистник, до което достигна приливната вълна. Семейството там, което остана без дом след потопа, вече е настанено в два фургона, а пострадалите къщи се дезинфекцират.

По темата работи екип на БНТ-Пловдив; Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мост се срути при официално откриване в Конго
Мост се срути при официално откриване в Конго
Ботев Пловдив трансферира защитник в Северна Македония
Ботев Пловдив трансферира защитник в Северна Македония