НОВИНИ

След катастрофата край Панчарево: Състоянието на пострадалите остава без промяна

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:03, 07.09.2022
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

На възраст до 19 години са осем от тежко пострадалите при ужасната катастрофа до Панчарево. Почти всички млади хора са с опасност за живота. Загиналият шофьор, който предизвика катастрофата е на 33 години. По непотвърдена информация той и е имал 20 акта за различни нарушения на пътя и два пъти е хващан да кара след употреба на алкохол.

Гешев: Има информация, че загиналият край Панчарево шофьор е употребил сериозни количества алкохол

След тежката катастрофата в Панчарево прокуратурата води досъдебно производство. При катастрофата загина един човек, а състоянието на пострадалите остава без промяна. Тежко ранени с опасност за живота са три момичета настанени в Окръжна болница "Света Анна". Две от тях са непълнолетни. В ИСУЛ и "Пирогов" също има двама души в тежко състояние с опасност за живота.

Според пътни експерти причината за инцидента не е свързана със състоянието на пътя, а с неспазване на правилата за движение.

Тежка катастрофа до Панчарево - има загинал и ранени млади хора

При поредната тежка катастрофа, този път край Панчарево, три автомобила се сблъскват. При инцидента белият автомобил, движил се в посока от Самоков, вероятно е предприел изпреварване, при което се удря челно с насрещно идващите два автомобила. Възможно е водачът да е изгубил управление над автомобила, обяснява експертът по пътна безопасност Диана Русинова. Сивият автомобил пътуващ за Самоков е ударен челно, а черната кола, движеща се отзад, се сблъсква с него, заради неспазване на дистанцията. Русинова обяснява, че водачът на сивия автомобил също е нарушил правилата за движение по пътищата.

"Сивият автомобил, който идва в посока от София се е движил със скорост над позволената - там е 50 км/ч, а той се е движил с 90 км/ч", каза още Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики.

Русинова напълно изключва възможността инцидента да е станал заради лоша инфраструктура. На същото мнение е и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Там има въведена пътна маркировка за забрана за изпреварване и ограничение в скоростта 50 км/ч, след това 40 км/ч, предвид близостта до автобусна спирка. Категорично, не може да кажем, че инфраструктурата е допринесла за този челен удар", допълва Диана Русинова.

"Състоянието на пътя е било нормално и осветление има в този участък, доколкото съм информирана няма проблем с някакви инфраструктурни проблеми, но ще изчакаме заключението на компетентните органи", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

И градоначалникът, и експертите по пътна безопасност казват, че трябва да има мерки.

"Не е възможно навсякъде да се сложат бетонни прегради, но камерите вършат работа и трябва да са много. Трябва да има повече екипи на "Пътна полиция", София е голям град", каза още Фандъкова.

"Може да се помисли за неща като изкуствени неравности, колчета, които да не позволяват неправилното изпреварване. Въпрос на одит и инспекция по пътна безопасност, които да определят какви мерки ще бъдат най-подходящи", обясни още Диана Русинова

От болница "Царица Йоанна" казаха, че състоянието на 18-годишното момче остава в тежко състояние, с опасност за живота, с множество травми. Състоянието на останалите пострадали, настанени в "Пирогов" и Окръжна болница остава тежко.

Млада жена е в тежко състояние след катастрофата край Панчарево, в болницата остава и едно дете

"В много тежко състояние е 29-годишна млада жена, която е с полифрактура, комбинирана със счупвания на долен крайник, коляно, глезен, таз, мекотъканни наранявания", обясни д-р Валентин Димитров, директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Две деца и 18-годишен са с опасност за живота след катастрофата край Панчарево, тежко е състоянието на 18-годишно момиче и млада жена

"Две от момичетата са с реална опасност за живота, а едно от тях е в реално тежко състояние. Докарано е в кома с тежка черепно-мозъчна травма, травма на гърди, корем, фрактури на двете бедра. Тя е докарана в кома, проведени са реанимационни мероприятия. Възстановено е дишане и сърдечна дейност, оперирана е от коремните хирурзи с голямо количество кръв в стомаха, отстранен е далака, в момента е в реанимация в крайно тежко състояние", заяви д-р Славчо Близнаков - директор на УМБАЛ "Св. Анна".

Все още не са ясни причините за катастрофата край Панчарево

От СДВР обясниха, че се води досъдебно производство, което да изясни всички подробности на инцидента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средствата от даренията за наводнените села ще бъдат основно за мебели и електроуреди
Средствата от даренията за наводнените села ще бъдат основно за мебели и електроуреди
Мост се срути при официално откриване в Конго
Мост се срути при официално откриване в Конго