НОВИНИ

Ливан порази Израел с порой от ракети

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:36, 04.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати, Великобритания и още западни държави призоваха гражданите си да се изтеглят незабавно от Ливан на фона на растящото напрежение в Близкия изток. Тази нощ срещу Израел от ливанска територия бяха изстреляни над 50 ракети.

Израелските сили продължават и офанзивата си в Ивицата Газа.

Порой от ракети към Израел. 25 минути след полунощ базираната в Ливан групировка Хизбула насочва десетки ракети "Катюша" към Бейт Хилел в Северен Израел. Те са прехванати от израелската противоракетна отбрана "Железен купол". Не се съобщава за щети. Според Хизбула атаката е в отговор на израелски удари по ливански села, при които са пострадали цивилни граждани.

Американското посолство в Бейрут призова гражданите на Съединените щати да напуснат Ливан "с всеки възможен билет". Според Вашингтон, въпреки решението на редица авиокомпании да спрат полетите си, все още съществуват възможности да се напусне страната. Подобна препоръка отправиха Великобритания, Франция, Йордания и Швеция, която затваря и посолството си в ливанската столица. Канада предупреди гражданите си да избягват пътувания до Израел в допълнение на вече издадена подобна препоръка за Ливан.

В отговор на журналистически въпрос дали Иран ще отстъпи американският президент Джо Байдън заяви:

"Надявам се. Не знам", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Израел продължава офанзивата си в Газа - при израелски въздушен удар се е подпалил палатков лагер в Деир ал Бала, загинали са четирима, десетки са ранени. При атака в Газа срещу училищен комплекс, приспособен за разселени палестинци, са загинали 10 души.

Насилие и в самия Израел - палестинец уби възрастна жена и рани трима при нападение с нож край Тел Авив.

Напрежението в Близкия изток се изостри след убийството на ръководителя на политическото крило на Хамас Исмаил Хания и нанесения часове по-рано израелски въздушен удар по Бейрут, при който загина високопоставеният военен командир на Хизбула Фуад Шукр.

Иран, Хамас обвиниха Израел и се зарекоха заедно с Хизбула, че ще отмъстят. Пентагонът обяви, че изпраща още бойни кораби и изтребители в Близкия изток в отговор на заплахите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона матира Реал Мадрид в Ню Джърси
Барселона матира Реал Мадрид в Ню Джърси
Париж 2024: Програма - 4.08.2024 г.
Париж 2024: Програма - 4.08.2024 г.