НОВИНИ

Лондон блокира оспорван шотландски закон за по-лесна смяна на пола

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:53, 17.01.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
Слушай новината

Британското правителство реши да блокира оспорван закон, приет от регионалния парламент на Шотландия. Той позволява гражданите да сменят по-лесно пола си.

Министрите на Риши Сунак заявиха, че законът ще бъде в противоречие със защитата на равенството, която се прилага в Обединеното кралство.

В Единбург имаше демонстрации "за" и "против" закона. Според документа вече няма да се налага медицински доклад за разстройство на половата идентичност, както сега се изисква в Обединеното кралство.

Намаляват се и възрастта и срокът за нови документи.

"В списъка на чакащите съм за клиника за полова идентичност от почти пет години и не се знае кога ще бъде първата ми среща там. Настоящият процес изисква от мен да имам психиатрична диагноза, за да получа сертификата за тази малка промяна в акта ми за раждане. Този закон променя процеса и прави по-лесно за хора като мен получаването на такъв сертификат", каза активистката Ели Гомерсал.

Противниците на промяната изтъкват рисковете за жените, които ще загубят възможността да бъдат заобиколени само от представители на своя пол, например в болниците.

Премиерът на Шотландия нарече действията на Лондон фронтална атака срещу шотландския парламент и се зарече да им се противопостави.

"Мисля, че транссексуалните, които вече са една от най-уязвимите, стигматизирани групи в нашето общество ще бъдат използвани като политическо оръжие. И мисля, че това ще бъде позор", каза премиерът на Шотландия Никола Стърджън.

Това е първият случай, в който британското правителство използва своите правомощия, за да спре закон, приет от шотландския парламент заради законодателството в Обединеното кралство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полуфиналите за Купата на България по волейбол при жените ще се играят в "Христо Ботев" на 21 януари
Полуфиналите за Купата на България по волейбол при жените ще се играят в "Христо Ботев" на 21 януари
Д-р Пламен Русев от форума в Давос: Наблюдаваме голямо завръщане на бизнеса
Д-р Пламен Русев от форума в Давос: Наблюдаваме голямо завръщане на бизнеса