НОВИНИ

Лоранс Бун пред Мария Габриел: Франция подкрепя България за Шенген и еврозоната

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:54, 12.10.2023
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България и Франция ще преподпишат договора си за стратегическо партньорство от 2008 година с нова пътна карта. Предложението направи френският държавен секретар по европейските въпроси Лоранс Бун на среща с вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Българският първи дипломат благодари за твърдата и последователна подкрепа на Франция за членството ни в Шенгенското пространство.

"Положително решение за Шенген до края на годината ще има преки ползи не само за българските, но и за всички европейски граждани, за по-силни граници на ЕС, по-сигурна Европа, с ползи за търговията, конкурентоспособността и туризма", заяви Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи.

"Франция високо цени изключителния принос на България в рамките на НАТО за укрепване на сигурността на източния фланг на Европа и в Черно море. Това посещение е повод да изразя подкрепата на Франция за усилията на България да осъществи своите важни вътрешни реформи, чиято крайна цел е присъединяване към Шенген и еврозоната", заяви Лоранс Бун - държавен секретар по европейските въпроси на Франция.

Лоранс Бун се срещна днес и с президента Румен Радев, и с премиера Николай Денков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хорхе Гарсия: Да съм част от ЦСКА е огромен престиж
Хорхе Гарсия: Да съм част от ЦСКА е огромен престиж
Разследват предполагаемо отравяне на руската опозиционерка Марина Овсянникова
Разследват предполагаемо отравяне на руската опозиционерка Марина Овсянникова