НОВИНИ

Завързан и заключен: Пациентът, починал при пожара в психиатрията в Ловеч, бил в изолатора

Това е третият подобен инцидент от началото на годината - реагират ли институциите?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:31, 12.10.2023
14617
Чете се за: 07:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пациентът, починал при пожара в психиатрията в Ловеч в началото на месеца, е бил заключен в изолатор и не е могъл да избяга. Това е третият инцидент от началото на годината при който психично болни пациенти губят живота си в пожар в болница.

Пациент е загинал при пожар в психиатричната болница в Ловеч

В отворено писмо на Глобална инициатива в психиатрията до главния прокурор и омбудсмана се настоява за обективно и безпристрастно разследване освен на трагедията в Ловеч, но и на порочните практики за връзване на пациенти като наказателни мерки.

10 дни след пожара все още не са разпитани пациентите и персоналът, не са снети записите от камерите. Назначени са само две експертизи - съдебномедицинска и електротехническа. Въпреки запитванията на БНТ, от здравното министерство няма реакция по случая.

Казвал се е Георги, бил на 25 години. Приели го седмица преди инцидента, острата фаза на заболяването би трябвало да е минала. Но все пак той е бил завързан и заключен в изолатора. Пожарът възниква именно там, зад този прозорец. Завързано, момчето не е имало никакъв шанс. Пациенти от същото отделение още чуват писъците му.

Пациент - Защото аз съм в стая до него и го чух как пищи и вика - "Горя, горя".

БНТ: А той не е могъл да излезе ли?

Пациент - Да, защото е заключен и вързан.

"Чух алармата как пищеше и видях момчето - викаше "Пожар, пожар", беше вързан. И аз съм пробвал да отворя вратата, но тя беше заключена".

Покрусети, от отделението на Георги сега се страхуват, че и тях може да ги затворят. Непрекъснато се случвало, ако не са "послушни".

Затварянето в изолатор и завързването могат да причинят сериозни щети върху психиката и затова има изрична наредба, която определя условията за тази крайна мярка. А те и без разследване е ясно, че са нарушени. Защото ако имаше непрекъснато наблюдение от медицинска сестра, Георги щеше да бъде изведен.

Запрещението ще отпадне като правна норма, замислят мерки срещу изтезанията в психиатриите

Според завеждащата отделението д-р Катя Едрева, инцидентът е станал в краткия промеждутък при застъпването на смените, но това съвсем не отменя задълженията им. Освен непрекъснато наблюдение, наредбата изисква и присъствието на лекаря, назначил мярката. Лекарят също трябва да има сериозни основания, за да прибегне до завързване и изолация.

"За мен основният проблем е дали наистина са били налични медицински индикации за извършването на подобна процедура. Човек наистина да е в състояние на възбуда, което да поставя неговия живот и живота на околните в опасност, а по наша информация случаят не е такъв", каза Калина Иванова - Глобална инициатива в психиатрията.

"Те го описват точно по този начин - кротък, спокоен, не за първи път лежи. Предстояло му е изписване", обясни социален работник в психиатрията.

Според пациентите обаче нещо е провокирало по-агресивното поведение на Георги. Затова бил наказан.

"Първата реакция е на санитаря и той решава де факто. Санитарите и медицинските сестри са повече от лекарите", обясни друг социален работник.

Агресивно поведение може да се очаква от хора с психично заболяване и в психиатрията би трябвало най-добре да знаят как да реагират или как да не го провокират. А всъщност и условията в самата болница не подпомагат този процес.

"Тя цялата среда е провокираща конфликти и напрежение между пациентите и ако е възникнал спор и скарване между двама пациенти, това е най лесният начин на персонала да въведе ред в една тотална институция", коментира Калина Иванова.

Но наредбата, както и всички международни стандарти забраняват изолацията и завързването да се прилагат като наказание. Подобно поведение регистрират неведнъж от комитета за предотвратяване на изтезанията, който след многократни сигнали към управляващите, най-накрая оповестиха ужасяващите си наблюдения в психиатриите у нас. Завързването и изолацията като системни излизат непрекъснато и от съдебната практика.

"Случаите на неоснователно използване на тези най-крути мерки за ограничаване на свободата на човек чрез завързване, имобилизиране, е често срещана и нарушенията са чести аз съм имала случай на тежки увреждания, които са причинени на човек, докато е бил изолиран, включително и случай, когато човека е наказван чрез завързване", обясни Владислава Цариградска - съдия.

Социален работник е обвинен в незаконно присвояване на над 14 000 лв. от лица под запрещение

Заради множеството подобни инциденти, от Глобална инициатива в психиатрията смятат, че и смъртта на Георги може да бъде потулена. Затова настояват публично за обективно разследване. Снимка на изолатора или меката стая преди пожара може да бъде открита в интернет. За да бъде обезопасена, са събирани пари от благотворителност.

"Подобни практики като тази, която подозираме, че се практикува в тази болница, довеждат до ужасяващи инциденти. И ние смятаме, че това е абсолютно недопустимо", обясни Калина Иванова.

Какво означава да изгориш жив?

"Този случай за мен е поредното доказателство за системните проблеми, които има българската държава. Те са коментирани, включително публично, което е голяма рядкост и е изключение. Ние за механизма на сътрудничество, на база на който се осъществява комуникацията между комитета за предотвратяване на изтезанията и държавите членки, а именно в условията на изключение спрямо българската държава. Два пъти са отправени публични изявления, един от които е прецедент въобще в практиката на комитета - да направи публично изявление срещу държава за състоянието на нейните психиатрии и за съжаление това е българската държава", каза съдия Владислава Цариградска.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кмете, запиши си!" Кои са основните проблеми в Ямбол?
"Кмете, запиши си!" Кои са основните проблеми в Ямбол?
Елизе Мертенс продължава към четвъртфиналите в Хонконг
Елизе Мертенс продължава към четвъртфиналите в Хонконг