НОВИНИ

Израел се готви за сухопътна операция в Газа

Страната получи пълна подкрепа от САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:53, 12.10.2023
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Пълната обсада на ивицата Газа ще остане, докато "Хамас" не освободи заложниците, взети при нападението в събота. Семействата на 95 души са уведомени, че близките им са на палестинска територия, информира израелското военно министерство. Увеличава се броят на жертвите и от двете страни, не спират и взаимните атаки. Загиналите от израелска страна са над 1 300 души, за толкова съобщават и палестинските власти. Израел получи безусловната подкрепа на Съединените щати от държавния секретар Антъни Блинкен, който пристигна в Израел.

"Хамас" има само една цел - да унищожи Израел, това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след срещата си с израелския си премиер Бенямин Нетаняху. Всеки, който иска мир и справедливост трябва да осъди терора на радикалната групировка, каза още Блинкен, но добави, че трябва да бъдет всички възможни мерки, за да се избегне нараняването на цивилни:

"Посланието, което нося на Израел е следното: Може да сте достатъчно силни, за да се защитавате сами. Но докато Съединените щати съществуват, това никога няма да ви се наложи. Ние винаги ще бъдем до вас. Знаем, че "Хамас" не представлява палестинския народ или законното му желание да живее при равни условия на сигурност, свобода, справедливост, възможности и достойнство."

Според Бенямин Нетаняху, "Хамас" трябва да бъде заличена:

"Гражданите на Израел са обединени, сега и правителството им е единно. Борим се срещу жесток враг, по-ужасен от "Ислямска държава". Видяхме как момичета и момчета са простреляни в главата, мъже и жени са изгорени живи, млади жени са изнасилвани, военни са обезглавявани. Всеки член на "Хамас" е мъртвец."

Подготовката за сухопътната операция на израелската армия в Газа продължава. Бяхме ударени тежко, но 2023 г. не е 1943 г. - ние сме същите евреи, но държавата ни е различна - ние сме силни и единни, каза в специално обръщение министърът на отбраната Йоав Галант:

"Това ще бъде дълга и трудна война, но ние ще надделеем, и въпреки трудните обстоятелства, ние сме готови да защитаваме нашите граждани от всякаква заплаха! Приятели, това не е само наша война, това е война за свобода, за ценностите на човешкия вид, това е война, която трябва да спечелим. Трябва да спечелим!"

Подготовка върви не само за активни военни действия.

"В случай на извънредна ситуация, нашата болница, която разполага с 11 хиляди легла, на практика "слиза" под земята. Всичко - апаратура, пациенти, лекари. Така че в случай на военен сблъсък, всичко е защитено и можем да продължим да работим и да осигуряваме медицински грижи, както обикновено. Защото сега, напрежението на юг се увеличава. Бяхме помолени от министерството на здравеопазването да подготвим подземните си помещения", каза д-р Майкъл Халбертал, директор на медицински комплекс в Хайфа.

Всички израелци, които имат право да носят оръжие, получават такова в специални пунктове. Само няколко часа след създаването си, военновременното правителство на Израел получи подкрепа сред гражданите.

Анди Арновиц, Йерусалим: "Имаме четирима синове и съпрузи на дъщерите ми, които са в армията, и няколко самотни майки вкъщи с 11 внуци, наистина се надявам, че правителството ще намери начин да прекрати случващото се - етично, морално, бързо, с минимален брой невинни жертви, НО така, че ТО НИКОГА да не се повтори повече."

Говорител на военните обяви, че мащабът на израелски въздушни атаки срещу Газа е безпрецедентен, но добави, че те не са безразборни, а базирани на разузнавателна информация. А министърът на енергетиката Израел Кац заяви, че основните комунални услуги за населението на Газа ще бъдат възстановени след като израелските заложници бъдат освободени.

снимки: БТА

"Нито един ключ за електричество няма да бъде завъртян, нито един кран за вода няма да бъде отворен и нито един камион с гориво няма да влезе, докато израелските заложници не се върнат у дома", написа Кац в платформата Х.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките на България до 17 г. загубиха от Швейцария на старта на футболните евроквалификации
Девойките на България до 17 г. загубиха от Швейцария на старта на футболните евроквалификации
Радослав Росенов е на полуфинал на Европейската купа по бокс в Будва
Радослав Росенов е на полуфинал на Европейската купа по бокс в Будва