НОВИНИ

Колона с маски на емблематични актьори откриха в Сатиричния театър (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
Галерия
Слушай новината

Тържествена церемония в Сатиричния театър представи експозиция от скулптурни маски на Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Татяна Лолова. От днес нататък лицата знаменитите артисти ще красят централното фоайе на Сатирата.

С бурни аплодисменти днес бяха открити три, от общо дванайсет, скулптурни маски, които символично ще поддържат голямата сцена на Сатиричния театър. Централната колона ще съхрани паметта на най-обичаните български актьори.

Директорът на театъра разказа, че идеята е започнала от бюста на Алеко Константинов, който също се намира в центъра на фоайето и е подарък от скулптора Вежди Рашидов.

"Тези хора, които наистина са дали всичко от себе си тук, те да останат във времето, като наистина дървото на театъра", каза Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Автор на бюстовете е скулпторката Кунка Димитрова. Тя сподели, че е решила да започне от основоположниците на Сатиричния театър, а именно Мутафова, Калоянчев и Лолова. Четвъртата маска от експозицията ще бъде на Георги Парцалев, но тя все още не е напълно готова.

"Идеята беше да са такива каквито са били в живота, кой каквото е обичал. Стоянка винаги беше с много помпозни яки, перли, шапки. Калоянчев го бяха коронясали два пъти за крал на Сатирата и затова му измислих тази корона, а Лолова никога не излизаше без бижу", каза Кунка Димитрова, скулптор.

Церемонията уважиха десетки актьори, както и роднини на големите артисти, чиито лица винаги ще бъдат в сърцето на театъра.

Автор: Ния Прелджич

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов е на полуфинал на Европейската купа по бокс в Будва
Радослав Росенов е на полуфинал на Европейската купа по бокс в Будва
Турските власти заловиха над 140 кг кокаин на кораб с въглища
Турските власти заловиха над 140 кг кокаин на кораб с въглища