НОВИНИ

И днес енергетици и миньори протестираха в различни точки на страната

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:37, 12.10.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Бизнес
Слушай новината

Енергетици и миньори от цялата страна излязоха на национален протест пред предприятията, в които работят. Целта им е да запазят бъдещето и независимостта на българската енергетика. И днес блокирани за движение останаха магистрала "Тракия" при Стара Загора и Проходът на републиката при Гурково. Малко след 20.00 часа вечерта протестиращите взеха решение да вдигнат блокадите

Падат блокадите на АМ "Тракия" и Прохода на републиката

В 18.00 часа енергетици и миньори от ТЕЦ "Бобов дол" излязоха на входа на централата. Прочетена беше декларация в подкрепа на въгледобивната индустрия в България.

"Ние като енергетици сме съпричастни с нашите колеги от мини "Марица изток". С нас са заедно и всички енергетици от ТЕЦ Враца, Русе, Плевен, Перник, Сливен, Гълъбово и Димитровград. Целта на нашата подкрепа е не само да се защитят всички работни места в енергетиката, а и да бъде запазена независимостта и целостта на българската енергетика", заяви Тодор Василев, КНСБ.

При закрити врата: Репликите, които не трябва да изпускате от срещата между властта и протестиращите енергетици

Нови блокади на магистрала "Струма" засега не се планират, но работниците и синдикатите в теца внимателно следят изпълнението на подписаното споразумение и ще реагират, ако то не се спазва.

"Блокадата на "Струма" падна по-рано, защото ние смятаме, че това, което се подписа, споразумението на 3 октомври, покрива нашите желания и нашите искания за по-справедлив преход", каза инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол".

Eнергетиците от ТЕЦ "Сливен" подкрепиха протестите на колегите си от Маришкия басейн с едночасов протест пред вратите на топлоцентралата.. До затваряне на пътища и напрежение не се стигна, но обявиха, че остават в стачна готовност.

Денков няма да изтегли териториалните планове от ЕК, не се притеснява и от вота на недоверие

А служителите на "Топлофикация Русе" настояват да се обърне внимание и на частните централи, каквато е русенската. Ако тя спре да работи на студено ще останат 20 000 домакинства. Служителите от топлоцентралата в Бургас настояха за запазване на работните си места.

Снимки: БТА

Според премиера Николай Денков енергиен апокалипсис няма да има, а изтеглянето на регионалните планове означава, че България доброволно се отказва от подкрепата на ЕС за енергиен преход.

"Аз чакам тези хора да разберат, че ние се опитваме да решим техния проблем. А техният проблем е, че влизат нови технологии, тези нови технологии създават по-евтин ток и всъщност пазарът е този, който постепенно, поетапно, за години ще натисне въглищните централи да намалят своя капацитет и ние се опитваме да им помогнем този преход да се осъществи", каза Денков.

ЕК ще предостави на България 3,5 млрд. лева за зелената трансформация на енергийния сектор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна поставиха началото на европейското първенство по спортна акробатика
Във Варна поставиха началото на европейското първенство по спортна акробатика
Денков пред евродепутати от LIBE: Искаме да направим България нормална европейска държава
Денков пред евродепутати от LIBE: Искаме да направим България нормална европейска държава