НОВИНИ

"Кмете, запиши си!" Кои са основните проблеми в Ямбол?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:39, 12.10.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

На фокус в поредицата "Кмете, запиши си" днес са проблемите в област Ямбол. Там живеят близо 108 000 души, а безработицата е 5 на сто. Работната заплата в областта е малко над 1490 лева - с близо 500 лева по-ниска от средната за страната. Прирастът на населението и в тази част на страната е отрицателен - минус 11,4%.

Ниска безработица, но и намаляващо и застаряващо население са едни от основните характеристики на област Ямбол. Само за последните 20 години хората живеещи в областта са намалели с близо 30% и тенденцията се запазва. В областния център се намира окръжната болница.

Разположена в 17 сгради от началото на миналия век, всяка година през Спешното ѝ отделение преминават над 15 000 пациенти, а около 13 000 остават на лечение в болницата.

"Ние обслужваме не само пациенти на Ямболска област, но имаме структури, в които лекуваме и болни от някои съседни градове и области. Ямбол исторически, нека това да го знаят всички, е разположен на кръстопът", каза д-р Панайот Диманов, изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" - Ямбол.

Така болницата поема лечението на тежко ранените при катастрофи, както и на нелегалните мигранти, които навлизат в страната през границата ни с Турция. Личните лекари в областта са малко, а много от пациентите търсят лекарска помощ, когато вече са тежко болни. Не малко от тях са здравно неосигурени.

"Обслужването на здравно неосигурените, на мигрантите води до финансова загуба месечно между 20 и 30 хиляди лева", обясни д-р Диманов.

Въпреки това болницата и местната власт успяват да осигуряват жилища за лекари от други градове, които идват да работят в Ямбол. Вече 44 години в областния град се строи и нова сграда на болницата. Замислена в края на 70-те години като стратегическа за отбраната ни с 1000 легла, днес сградата вече е пред завършване, ако бъдат осигурени още 9 милиона лева.

Едно от големите населени места в областта с около 1300 души население е село Бояджик. Тук, оказва се, във вода газят, но жадни ходят. В селото има три естествени водоизточника с много голям дебит, на за да стигне водата до къщите на хората трябва да се подменят около 35 километра водопровод.

Местната власт се опитва да осигури финансиране, за да реши проблема. В един от най-плодородните райони с над 15 000 декара обработваме земя се намира село Кукорево. То е буквално на няколко километра от областния град, но се оказва твърде далеч за хората.

В междуградските автобуси обаче места преди обяд няма, късния следобед и привечер също.

Община Ямбол и община Тунджа трябва да се разберат как да се финансира редовен автобус от града до Кукорево, за да се реши проблемът на хората.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В България действат над 30 000 магазина за електронна търговия
В България действат над 30 000 магазина за електронна търговия
Завързан и заключен: Пациентът, починал при пожара в психиатрията в Ловеч, бил в изолатора
Завързан и заключен: Пациентът, починал при пожара в психиатрията в Ловеч, бил в изолатора