НОВИНИ

В България действат над 30 000 магазина за електронна търговия

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:52, 12.10.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

В България действат над 30 000 магазина за електронна търговия, стана ясно по време на второто издание на специализирана конференция за електронна търговия и дигитален маркетинг.

Участниците отбелязаха, че в този бранш успешно се справят с дефицита на работна сила благодарение на изкуствения интелект, който дава възможности и за възникването на нови професии.

Електронната търговия расте изключително бързо у нас и вече има български компании, които работят и на съседни пазари.

"Тази индустрия не само дава отпечатък в икономиката, но и дава възможност всяка една локална държава и електронен магазин да излизат трансгранично. Имаме вече много примери в България, където електронните магазини продават в Румъния, Гърция", заяви изпълнителен директор на "Serpact" Никола Минков.

Изкуственият интелект разкрива много възможности, както за възникването на нови професии, така и за повишаване производителността в ежедневната работа. Но трябва да се използва внимателно и винаги с участието на човек, който да проверява за точността на данните.

"Наскоро имаше скандал, където спортист в NBA почина неочаквано. Изкуствен интелект беше използван за написване на съобщението за кончината му, защото беше внезапно, той беше млад, но изкуствения интелект го беше нарекъл безполезен. Това е нещо, за което ни трябва човек, който да го спре. Не може да наричаме хора, които са важни - непотребни", обясни основателят на консултантска компания за дигитален маркетинг Джудит Луис.

Специалистите препоръчват, ако сега започвате с електронна търговия, да използвате разработените платформи, вместо да създавате собствен сайт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за Рая Пашова и Патрик Димитров на турнира по бадминтон в германския град Мюлхайм-на-Рур
Победи за Рая Пашова и Патрик Димитров на турнира по бадминтон в германския град Мюлхайм-на-Рур
"Кмете, запиши си!" Кои са основните проблеми в Ямбол?
"Кмете, запиши си!" Кои са основните проблеми в Ямбол?