НОВИНИ

Лорер: Едно нещо не направихме достатъчно добре - да комуникираме по-активно успехите си

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 23.06.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Давам си сметка, че едно нещо не направихме достатъчно добре - да работим изключително активно за доброто на България, но да не комуникираме достатъчно добре, това което сме успели да постигнем. Надявам се, че в един бъдещ мандат ще успеем да комуникираме много по-активно с българския народ какво правителството прави и защо го прави по този начин. Това каза в предаването "Още от деня" Даниел Лорер - министър на иновациите в оставка.

Той заяви, че следващата стъпка е първи мандат на "Продължаваме промяната", който ще бъде обсъден на Националния съвет на партията следващата седмица. Лорер каза, че ИТН под ръководството на Слави Трифонов не съществува като политическа формация.

"Мнозинството не беше единно по много теми. Темата антикорупция беше сериозно блокирана от ИТН. Тази наша най-важна законова промяна не можа да напредне, поради техните усилия това да не се случва. По отношение на външно-политическия тон, той трябва да бъде запазен дипломатичен, защото ситуациите се променят, но отношенията между държавите са дълголетни", заяви Лорер.

"Беше изключително докосващо да имаш вот на недоверие в зала, а отвън хората да те приветстват и да казват не се отказвайте. Това беше окуражаващо, но демократичният процес трябва да бъде изразходен докрай преди да преминем към нови избори", допълни още министърът на иновациите в оставка.

По темата за РСМ Лорер каза, че когато са били избрани, са заварили българската външна политика по отношение на Северна Македония "в пълен колапс". Никой в целия свят нямаше никаква идея в резултат на опитната дипломация последните години, какво всъщност иска България от Македония, каза той.

"В рамките на 6 месеца ние успяхме да обясним на нашите партньори основния българския интерес, който трябва да бъде защитен в Северна Македония, а именно правата на македонските българи и езика на омразата. Отне ни няколко месеца, докато европeйската дипломация разбра какво ние искаме. В резултат на това се случи нещо безпрецедентно в европейската дипломация. Европа каза ние ще гарантираме българските искания пред Македония", обясни Лорер.

Той е убеден, че българските интереси са гарантирани във френското предложение.

"Основният наш проблем е постоянните твърдения за дискриминация от двете страни на границата. По този начин ние казваме, българите там са наравно с всички останали народи. Премахвайки езика на омразата, ние твърдо вярваме, че тези отношения започват да се градят", каза Лорер.

"Вдигането на българското вето сега, не означава че ние не можем да го сложим отново", поясни Даниел Лорер.

Лорер смята, че Македония я чака дълъг и болезнен път в евроинтеграцията, и че България има интерес македонците да са в ЕС.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море надви Хебър Пазарджик в контрола край Банско
Черно море надви Хебър Пазарджик в контрола край Банско
Баскетболните националки до 16 години се събират на лагер в Чепеларе
Баскетболните националки до 16 години се събират на лагер в Чепеларе