НОВИНИ

Любомир Кючуков: Срещата във Вилнюс показва отношението на НАТО към Русия

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 12.07.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Европа
Слушай новината

На втория, заключителен ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, се очаква да се проведе първото заседание на Съвета НАТО-Украйна. Бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и директорът на ИЦ на МО полк. Владимир Миленски коментираха темата пред БНТ в "Денят започва".

Според Кючуков символиката на срещата е показване на отношението на страните на НАТО към Русия, както и подкрепа за войната на Украйна. Именно затова е и близостта на срещата до териториите на Русия.

От своя страна Миленски подчерта значението на подкрепата на Алианса, като във военно отношение, той посочи разработването на отбранителни планове по източния фланг като благоприятни за България.

"Самият факт че има отбранителен план променя сигурността за нас. България е много по-сигурна вече. Знаем, че с нас стоят нашите съюзници", добави той.

Относно войната в Украйна, Кючуков раздели държавите от НАТО на две групи - реалисти и опортюнисти. Реалистите, към които бившият заместник външен министър включва САЩ и Германия, заемат позицията, че докато войната продължава, Украйна няма как да стане част от НАТО, поради рисковете за директен сблъсък с Русия.

"Тази позиция е споделяна и от Русия. Наблюдава се комуникация между САЩ и Русия, именно за да не се премине червената линия", поясни той.

Към опортюнистите Кючуков посочи Полша и държавите от Балтика. Според Миленски тяхното отношение по въпроса е изградено на база историческите им взаимоотношения с Русия.

"Сега трябва да се вслушваме по-внимателно в гласа на разума. Гласът на разума е, че това, което се е случило в историята, ще се повтори. Русия не е променила поведението си в цялата си история", добави той.

Добави, че влизането на Украйна в НАТО е въпрос на преценка и компромиси от двете страни. Също така повдигна въпроса какво се дефинира като край на войната, и кога Украйна ще може да стане част от НАТО.

"Дали това означава край на военните действия, дали означава освобождаване на всички територии на страната? По въпроса има различни мнения, но сега просто не е правилният момент", добави той.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигурена ли е сигурността на туристите по Черноморието - какви мерки предприема МВР
Осигурена ли е сигурността на туристите по Черноморието - какви мерки предприема МВР
В Охрид продължава делото за побоя над Христиан Пендиков
В Охрид продължава делото за побоя над Христиан Пендиков