НОВИНИ

Люис Хамилтън с инфарктна победа на "Силвърстоун"

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:02, 02.08.2020
Чете се за: 03:23 мин.
Други спортове
люис хамилтън инфарктна победа силвърстоун

Изключителна драма беляза последната обиколка, която Люис Хамилтън трябваше да премине на три колела, след като спука предна лява гума в средата на трасето.

Това стечение на обстоятелствата даде шанс на Макс Верстапен до стигне до първата си победа за сезона, но разликата се оказа твърде голяма за стопяване от страна на холандеца.

Безспорно, този драматичен завършек ще се запомни, тъй като освен Хамилтън, подобни проблеми имаха и неговият съотборник Валтери Ботас и Карлос Сайнц.

Със сигурност, тези събития ще вдигнат и очакванията за следващата надпревара, която е само след седмица, отново на "Силвърстоун". Тогава, гумите отново може да се окажат ключови, имайки предвид, че ще бъдат използвани по-меките смеси, които са предразположени към по-бързо изнасяне.

Ето и как се разви днешната надпревара:

Още преди началото на състезанието стана ясно, че колата на Нико Хюлкенберг е с терминален проблем в задвижващата система, който няма да позволи на германеца да стартира. Така за него приключи този доста вихрен уикенд, в който се наложи на Нико да замести, далия положителен тест за COVID-19, Серхио Перес.

На старта Макс Верстапен и Валтери Ботас потеглиха по-добре, но Люис Хамилтън зае по-добра траектория при влизането в завой номер 1 и запази лидерската си позиция. Малко по-назад Дани Рикиардо и Карлос Сайнц също направиха добър старт и прескочиха Ландо Норис и Ланс Строл.

В края на първата обиколка Кевин Магнусен отпадна от надпреварата след удар с Алекс Албън. Датчанина подходи много агресивно при преминаването на последния завой и се удари в предна лява гума на тайландския пилот. Това изхвърли неговия Хаас в зоната за сигурност, където след удар в предпазните ограждения, състезанието за Магнусен приключи.

Малко по-късно стюардите счетоха, че Албън е този, който е действал по-опасно в ситуацията и наложиха на тайландския пилот наказание от 5 секунди.

Тази катастрофа предизвика излизане на автомобила за сигурност.

В 6-та обиколка надпреварата бе рестартирана като всички пилоти запазиха позициите си, въпреки опитите за атака.

В 13-та обиколка колата за сигурност отново се появи на трасето. Причината бе Дани Квият, който се завъртя с много висока скорост при преминаването на завоите "Магетс" и "Бекетс" и се удари предпазната стена, разрушавайки изцяло своя автомобил. Вероятната причина за този инцидент бе спукване на задна-дясна гума.

Моментално пилотите се възползваха от ситуацията и преминаха през боксовете, слагайки най-твърдите гуми. Единствено Ромен Грожан остана на трасето и това му позволи да се изкачи до 5-та позиция.

При възобновяването на състезанието първите петима запазиха позиции, а след тях Дани Рикиардо проведе зрелищна битка с двата Макларъна, в която губещ се оказа именно австралиеца, който се смъкна до 8-то място.

Постепенно лидерите започнаха да се откъсват, докато Хамилтън и Ботас се редуваха да записват най-бързи обиколки в битката за първото място. В по-задни позиции пилотите се бореха с по-бавния Ромен Грожан, който логично, започна да губи позиции.

Малко по-късно на французинът му бе показан черно-бял флаг за неспортсменско каране. Причина стана неговото поведение при атаката на Карлос Сайнц срещу него в малко по-ранен етап.

Към 35-та обиколка нямаше промени в колоната като Хамилтън и Ботас продължаваха да си разменят бързи обиколи. Зад тях Верстапен и Льоклер водиха самотни състезания като разликата помежду им бе близо 20 секунди в полза на холандския пилот на „Ред Бул“.

В обиколка номер 37, Грожан най-накрая влезе при своите механици за смяна на гуми и се върна последен на пистата.

Междувременно Валтери Ботас започна да се оплаква от вибрации в предна лява гума, които щяха да се окажат фатални малко по-късно.

Седем обиколки преди края нямаше размествания в челото като Хамилтън водеше с преднина от 4 секунди пред Валтери Ботас. В дъното на зоната на точките пък Пиер Гасли успя да се пребори със Себастиан Фетел за 10-та позиция. Малко зад тях Алекс Албън правеше опити също да се добере до челната десетка.

В 47-ия тур Естебан Окон успя да се пребори с Ланс Строл за 8-то място, след изпреварване на завой номер 6. Строл направи агресивен опит за защита, който не се увенча с успех, но по подобие на Грожан му донесе показване на черно-бял флаг.

Две обиколки по-късно канадецът бе изпреварен и от Пиер Гасли.

В 50-та обиколка дойде най-неприятния момент за отбора на Мерцедес. Валтери Ботас спука предна лява гума и бе принуден да направи една цяла обиколка на три колела. След спирането си в бокса , финландец се върна 12-ти.

В следващата обиколка и Карлос Сайнц го сполетя същата съдба, но за негов късмет това се случи много близо до входа на бокса. Въпреки това, малките разлики костваха на испанеца шансове да попадне в зоната на точките.

Най-голямата драма обаче бе запазена за последната обиколка. Лидерът Люис Хамилтън също спука предна лява гума в средата на пистата. Към онзи момент британеца имаше преднина от 31 секунди пред втория Макс Верстапен. В край на сметка, на три гуми, Люис пресече финала пред младия холандец, за да запише седмия си успех в домашната Гран При.

След карирания флаг имаше забавна радио комуникация, в която Хамилтън нервно питаше дали е това е била последната обиколка.

Втори остана Верстапен, който премина през бокса в предпоследната обиколка за смяна на нови гуми. Това му помогна да запише най-бързия тур и да си осигури допълнителната точка.

Последното място на подиума остана за пилота на "Ферари" – Шарл Льоклер.

След всичките размествания в последните обиколки топ 10 допълниха: Дани Рикиардо, Ландо Норис, Естебан Окон, Пиер Гасли, Алекс Албън, Ланс Строл и Себастиан Фетел.

В генералното класиране този успех гарантира на Хамилтън преднина от 30 точки от Валтери Ботас. Трети е Макс Верстапен на шест пункта от финландеца.

При конструкторите Мерцедес води убедително пред "Ред Бул" и "Макларън". Четвърти е отбора на "Ферари", следван от "Рейсинг Пойнт".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 24 август без медии Тръмп ще бъде номиниран за кандидат-президент
На 24 август без медии Тръмп ще бъде номиниран за кандидат-президент
45 полицаи пострадаха в Берлин по време на протестите срещу COVID ограниченията
45 полицаи пострадаха в Берлин по време на протестите срещу COVID ограниченията