Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Маджарова: Със закриване на спецправосъдието ще се създаде правен хаос

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 16.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Закриването на спецправосъдието ще доведе до правен хаос. Ще има и проблем със специалните разузнавателни средства. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова на брифинг пред медиите. От държавното обвинение определиха твърденията, че спецправосъдието се използва като политическа бухалка, като силно манипулативни.

Вижте и още във включването на Тихомир Игнатов.

Маджарова заяви, че Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, е излязла с нарочен свой акт по отношение на закриване на спецправосъдието. Този акт е в интерес, както на българското общество, така и на цялото европейско семейство. Документът е подписан от 12-те държави членки, така тя.

Основните акценти в документа са няколко:

Постоянната конференция на прокурорите единодушно подкрепя работата на специализираната прокуратура до момента в сегмента организирана престъпност и корупция, както и усилията, полагани до момента от страна на България за постигане на резултати.

Всички прокурори на държавите-членки на Постоянната конференция са съобразили обстоятелството, че със закона, с който е закрито спецправосъдието в България се нарушават основни принципи на ЕС и се намира в противоречие с разпоредби на конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията.

Респективно и от там следва и третият им извод, че това закриване на специализираните органи в България, освен че води до създаване на една несигурност с оглед на висящите дела, а и всъщност би довело до затрудняване и на тяхната работа в този сегмент, каза Маджарова.

От държавното обвинение очакват проблемите с висящите дела да започнат след 28 юли. Тук се гледат едни от делата с висок обществен интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по футбол до 17 години стартират днес на Евро 2022
Националите по футбол до 17 години стартират днес на Евро 2022
Първо и единствено лунно затъмнение за 2022 г.
Първо и единствено лунно затъмнение за 2022 г.