НОВИНИ

Външните министри на ЕС обсъждат новите санкции срещу Русия и еврочленството на РСМ и Албания

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:27, 16.05.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Брюксел се провежда заседание на министрите на външните работи на ЕС - акцент в разговорите е руската инвазия в Украйна и шестият пакет санкции срещу Кремъл, част от който е пълното петролно ембарго.

В рамките на срещата е предвиден разговор между министър Теодора Генчовска и колегата ѝ от Северна Македония Буяр Османи.

Очаква се външните министри да дадат политическо одобрение за допълнителни 500 милиона евро от Европейския инструмент за мир за купуването на още военно оборудване и оръжие за Украйна. Първите дипломати ще се опитат да постигнат и съгласие по новите санкции срещу Русия, които включват поетапна забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти.

Между държавите все още няма съгласие за петролното ембарго. В срещата ще участват и външните министри на Украйна и Канада, както и външните министри на страните от Западните Балкани. ЕС настоява юни да бъде определена датата за началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания.


"Днес имаме среща и с шестимата външни министри на страните от Западните Балкани. Това е начин да покажем колко е важен за нас e този регион, както и процеса им на присъединяване. Имах среща с тях преди няколко дни тук в Брюксел. Днес ще бъдат тук, за да говорим за ситуацията в страните от Западните Балкани, които са много засегнати от икономическата криза. Ще имаме и видеоконферентна връзка с украинския външен министър Дмитро Кулеба, за да разберем каква е актуалната ситуация на място. Украинците продължават да оказват твърд отпор, а ние ще продължим да ги снабдяваме с оръжие, за да продължават да се отбраняват”, каза Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът във Финландия започна дебат за членство в НАТО
Парламентът във Финландия започна дебат за членство в НАТО
Далас и Бостън се класираха за финалите на Запад и Изток
Далас и Бостън се класираха за финалите на Запад и Изток